szerző:
hvg.hu

Hónapok óta nem tudja kifizetni a dolgozók elmaradt béreit a pölöskei Bognár Szörp Kft. felszámolója, mert az üzem volt ügyvezetője a törvényes határidőt többszörösen túllépve sem adta át a zárómérleget, az ingatlanvagyon értéke pedig nem fedezi a követeléseket - közölte a felszámoló Marosholding Kft. ügyvezetője.

Hónapok óta vár arra, hogy a Bognár Szörp Kft. volt ügyvezető igazgatója a törvényes kötelezettségének eleget téve átadja a tevékenységet lezáró mérleget - mondta Szabó Tibor, a Marosholding Kft. ügyvezetője. Amíg ez nincs a birtokában, a bérgarancia alapból sem tudja lehívni a dolgozók elmaradt bérének és végkielégítésének fedezetét - tett hozzá.

Több mint száz dolgozónak összesen 200-210 millió forint jár még, a cég elleni követelés együttesen pedig mintegy 2,5 milliárd forint. Ennek legnagyobb részét két bank és egy takarékszövetkezet követeli. A pölöskei ingatlanvagyont 1,7 milliárd forintos jelzálog terheli.

A Marosholding ügyvezetője először végelszámolóként kapcsolódott be a zalai Bognár Szörp ügyeinek rendezésébe, de miután kiderült, hogy a gyártóüzem fizetésképtelen, az ügyvezető pedig már akkor sem adta át a szükséges iratokat, júliusban felszámolási eljárást indított. Ennek megkezdésétől 40 napon belül kellett volna a zárómérleget átadnia az egykori cégvezetőnek, akit hosszú ideig nem lehetett megtalálni, a neki szóló leveleket sem vette át.
  
Szabó Tibor kifejtette: felszámolóként ezek után felvette a kapcsolatot a munkaügyi központtal, elindította a folyamatát a bérgarancia alapból szükséges összeg lehívásának, a cégvezető azonban ekkor mégis jelentkezett, hogy átadja a mérlegbeszámolót. Ígérete és kötelezettsége ellenére ezt azonban a határidő letelte után két hónappal sem tette meg, ezért hétfőn egy utolsó felszólítást küldött a felszámoló, aki csődbüntett gyanúja miatt tesz feljelentést, ha 10 napon belül nem kapja kézhez a zárómérleget. Ennek birtokában a bérgarancia alapból lehívhatóvá válik a dolgozók elmaradt bére, amit így egy hónap alatt meg is kaphatnának.
  
A Bognár Szörp Kft. üzemét áprilistól egy újonnan alakult cég, a Pölöskei Szörp Kft. bérli, amely az egykori dolgozók egy részét is újra foglalkoztatja. Janicsek Béla, az új cég ügyvezetője az MTI megkeresésére kedden arról számolt be, hogy állami támogatások jóvoltából október elsejétől már nem alkalmi munkavállalóként, hanem munkaszerződéssel tudja foglalkoztatni az eddig is nála dolgozó közel 40 ember túlnyomó többségét.
   
A korábbi években még a Magyarországon működő áruházláncok egyik legnagyobb szörp- és gyümölcslé-beszállítójaként tevékenykedő Bognár Szörp Kft. dolgozói előtt március elején zárták be a kapukat, a több mint száz munkavállalót magyarázat nélkül hazaküldték. A március közepén tartott rendkívüli munkásgyűlésről azzal jöttek ki a munkavállalók, hogy a tulajdonos közölte, rossz döntéseket hozott az elmúlt hónapokban, a hitelező bank pedig zárolta a számláikat. A vállalkozás alapítója, Bognár Kálmán nem nyilatkozott a sajtónak.
  

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

A megkínzott állatokért tüntettek országszerte

A megkínzott állatokért tüntettek országszerte

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Mindent megtett, hogy ne bosszantsa a Fideszt, mégis mennie kell

Mindent megtett, hogy ne bosszantsa a Fideszt, mégis mennie kell

Itt van Trump új terve Grönlanddal kapcsolatban

Itt van Trump új terve Grönlanddal kapcsolatban

Ezer Siri-felvételt hallgattak műszakonként, ezért az utcára kerültek

Ezer Siri-felvételt hallgattak műszakonként, ezért az utcára kerültek