szerző:
hvg.hu

Megegyezett a BKV vezetőségével a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ); az érdekképviselet kedden újabb kompromisszumos ajánlatot tett, amelyet a cég vezetése elfogadott - közölte a tárgyalásokat követően Gulyás Attila, a szövetség elnöke.

A hétfői tárgyaláson az érdekképviselet már benyújtott egy kompromisszumos javaslatot, amely nem tartalmazta az osztott munkaidős foglalkoztatás kérdését, ezért a BKV nem írta alá a megállapodást. A VTDSZSZ kedden ezt a részt is beemelte a megállapodásba, ezért a BKV elfogadta a szakszervezeti szövetség ajánlatát - fejtette ki Gulyás Attila.

Elmondása szerint a megállapodás értelmében 2010. január elsejétől lenne érvényes az új kollektív szerződés (ksz), amely határozatlan időre szól, és nem tartalmazza azokat a pontokat, amelyekben nem sikerült megállapodásra jutni a cég vezetésével. Ezek a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulások és az étkezési utalványok juttatása. Ezekről a bértárgyalásokon egyeztetnek tovább a BKV menedzsmentjével.

A többi pont, amelyben egyezség van a szakszervezetek és a cég menedzsmentje között a ksz részei maradnak, és 2010 első napjától életbe léphetnek. Ezzel - mint azt Gulyás Attila hangsúlyozta - nem a munka törvénykönyve szerint fog a BKV működni, így nem kerülhet veszélybe a menetrend és a dolgozók jelenlegi bérpótléka sem.

Az új kollektív szerződés akkor emelkedik jogerőre, ha az érdekképviseletek 65 százaléka, vagy mind a hat reprezentatív szakszervezet aláírja. Gulyás Attila közlése szerint három reprezentatív szakszervezet már aláírta az új ksz-t, de egyes szakszervezetek egyelőre elzárkóztak ettől. Ezek vezetői a keddi egyeztetésen nem jelentek meg.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a tárgyalást követően azt mondta: a VTDSZSZ a szociális juttatásokat áldozza fel az új ksz-ért, és erre "senkinek nem lehet felhatalmazása". Ez nem a dolgozók érdekét szolgáló megállapodás - közölte. Hozzátette: a szakszervezetek többsége nem fogadja el a VTDSZSZ kompromisszumos ajánlatát, ezért a tárgyalások a felek között szerdán tovább folytatódnak.

A keddi tárgyalásokat követően Nemes Gábor azt mondta: a sztrájkfenyegetés továbbra is fennáll, mivel nem sikerült a cég vezetésével megállapodni. Nemes Gábor a keddi tárgyaláson egyébként nem vett részt. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója múlt kedden jelentette be, hogy nem sikerült az év végén lejáró kollektív szerződés új szövegéről megállapodni az érdekképviseletekkel. Emiatt január elsejétől nem lesz a cégnél érvényes ksz, így a cég a munka törvénykönyve szerint fog működni.

A VTDSZSZ ezt követően hétfőn újabb tárgyalási fordulót kért a BKV-tól annak ellenére, hogy a cég vezetése közölte: ebben az évben már nincs lehetőség egy új kollektív szerződés aláírására. Akkor a szakszervezeti szövetség kompromisszumos javaslatot tett, amit a közlekedési társaság elutasított. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője múlt kedden közölte: munkaügyi vitát kezdeményeztek, ezért akár hét napon belül sztrájkba léphetnek.

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Pác-só és nitrit ad randevút a Csík zenekar Nébih-es dalában

Pác-só és nitrit ad randevút a Csík zenekar Nébih-es dalában

Általános sztrájk kezdődött Katalóniában

Általános sztrájk kezdődött Katalóniában

Marabu FékNyúz: Őrségben

Marabu FékNyúz: Őrségben

Úton a segítség: jön a javítás a Galaxy S10 bármely ujjlenyomatos hibájára

Úton a segítség: jön a javítás a Galaxy S10 bármely ujjlenyomatos hibájára

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés