Romlott a foglalkoztatási helyzet Tolnában is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jelenleg több mint 15 ezer álláskeresőt tartanak nyilván Tolna megyében. A foglalkoztatási helyzet romlott az elmúlt egy év során, de még így is a legjobb a dél-dunántúli régiót tekintve.

A Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szekszárdi kirendeltségének igazgatója beszámolt róla, hogy 2009 első 11 hónapjában 838 fő várható elbocsátását jelentették be előzetesen a kirendeltségen. A létszámleépítések legtöbbje a feldolgozóipart érintette.
  
A válság hatása márciusban volt a leginkább érzehető, akkor Tolna megye gazdaságilag aktív lakosságának 15,9 százalékát tették ki a regisztrált munkanélküliek. Számuk 15 868 fő volt.  Ezek után csökkenés kezdődött a mezőgazdasági idénymunkáknak és az önkormányzatok által szervezett közfoglalkoztatások beindulásának köszönhetően. 
 
A legutóbbi – 2009 november végi – adatok szerint 15 329 álláskereső szerepel a munkaügyi központ nyilvántartásában. Ez 15,4 százalékos munkanélküliségi arányt jelent. Egy évvel korábban 12,1 százalék volt az álláskeresők aránya Tolna megyében. 
  
A paksi kistérségben a legjobb a foglalkoztatási helyzet, a regisztrált munkanélküliek aránya itt 11,7 százalék. A legrosszabb a helyzet a tamási térségben, ahol 23,1 százalék az arány. Tolna megye a romló adatok ellenére megőrizte vezető helyét a régióban, Somogyban 19,9; Baranyában pedig 17,6 százalék a munkanélküliségi ráta, a régiós átlag pedig 17,8 százalék. Tolna a megyék országos rangsorában a tizedik helyet foglalja el.