szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyszerűsített alkalmi munkavállalás bonyolultabb lett, mint korábban volt, szabályainak egy része betarthatatlan, az előírások pedig nem a valós élethelyzetekből indulnak ki - írja csütörtöki közleményében a Magyar Agrárkamara.

A Magyar Agrárkamara szerint jelentősen megnő az esélye, hogy a bonyolult szabályozás miatt a munkaadók vétenek a szabályok ellen, ami 30 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő szankcióval is járhat. Az április első napja óta hatályban lévő törvény és a kapcsolódó kormányrendeletek továbbra sem tartalmazzák a munkaviszony létesítéséhez szükséges papírmunkák elvégzését lehetővé tevő toleráns időt, és mindez olyan adminisztrációs terheket ró a felekre, amelyek a mezőgazdaságban nem hajthatók végre - emelte ki közleményében a kamara.

Az Országgyűlés tavaly decemberben 175 igen, 163 nem, 4 tartózkodás mellett fogadta el az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló, 2009. évi CLII. törvényt, amelynek célja, hogy az új rendszer tehermentesítse a munkaügyi központokat és a munkavállalókat is, mivel nem kell kiváltani a munkavállalói könyvet. A törvény szerint egyszerűsített foglalkoztatásnak minősül a háztartási munka, a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunka, valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka.

A kamara közleményében megjegyzi: az új szabályozás a mezőgazdasági munkák esetében akár napi több órányi adminisztrációs terhet is róhat a munkaadókra és a munkavállalókra, amely késleltetheti a munka megkezdését. Az új előírások egy része a MAK álláspontja szerint betarthatatlan, így a munkaadók számára reális veszélyt jelent. Az adminisztrációs terhek növekedésével nő a hibázás veszélye, amelyet a munkaügyi ellenőrök a korábban alkalmazott szigorral fognak számon kérni és büntetni - fogalmazza meg fenntartásait a kamara.

 

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Alkalmi munka: joghézag és kiskapuk áprilistól

A feketefoglalkoztatás felszámolása érdekében tett erőfeszítések egyik jelentős lépése az alkalmi munkavállói kiskönyv április elsejei eltörlése. A kedvezményes adózású napszámozást kiváltó egyszerűsített foglalkoztatás szabályozása azonban hézagosra sikerült. Nem tűntek el teljesen a kiskapuk és a rendszer sem lett sokkal egyszerűbb, ugyanakkor a munkavállalók több juttatásra jogosultak az új rendszerben.

Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

Blikk: 22 év után véget ér a Barátok közt

Blikk: 22 év után véget ér a Barátok közt

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is