szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akadnak tévhitek, amelyek akarva-akaratlanul befolyásolják a pályázókat az állásinterjún. Rossz pont, ha a jelölt jegyzetel a felvételi beszélgetésen? Az interjú során beállt néhány perces csönd arra utal, hogy a jelentkezőt már leírták? Fellebbentjük a fátylat a leggyakoribb tévhitekről. Tanácsok.

A jegyzetelés rossz fényt vet a jelöltre

Kínos az állásinterjú közepén előkapni jegyzetfüzetünket, hogy feljegyezzük az elhangzó konkrétumokat, címszavakban? A jegyzetelés – sokaknak úgy tűnhet – azt a célt szolgálja, hogy el ne felejtsük, pontosan miről is volt szó. Valójában nem a leendő munkaadó iránti bizalmatlanságot jelzi, és általában nem saját feszengésünk leküzdését szolgálja, mondván, mindegy mivel, csak lekössük magunkat a beszélgetés alatt. Ha néhány feljegyzést készítünk, vagy rögzítünk pár, a későbbiekben még fontos szerepet játszó mozzanatot, jelzi, hogy komolyan mérlegeljük lehetőségeinket. Emellett nem érheti szó a ház elejét a jövőben, ha kiderül, hogy rábólintottunk egy ajánlatra, holott csak a felét hallottuk annak, amit az interjúztató mondott. Persze, ha valaki túlbuzgón jegyzetel és belefeledkezik a körmölésbe, mint egy jótanuló diák, azzal éppen az ellenkező hatást éri el.

A hallgatás elutasítást jelent

©

Két kérdés között eltelt pár perc és ezalatt senki sem szólalt meg? A hallgatás figyelmezet minket arra, hogy lehetne pörgősebb is az állásinterjú? Hogy a kiválasztásért felelős munkatárs vár valamire? A hallgatás nem feltétlenül jelent rosszat, nem bizonyítja, hogy alkalmatlanok vagyunk az állásra, arra viszont kiváló, hogy elbizonytalanítsa a jelöltet – miközben az interjúztató levonhatja a következtetéseit a vele szemben ülő reakciói alapján jelleméről, személyiségéről. Ez esetben két út is kínálkozik, hogy kikecmeregjünk a kínos(nak vélt) helyzetből: ránézünk az interjúztatóra, jelezve, hogy várjuk a következő kérdést, vagy rákérdezünk, mi a következő lépés, mit szeretne még tudni. Hogy a két lehetőség közül mikor, melyik a célravezetőbb, a helyzettől függ.

A béralku az állásinterjú része

Gyakori dilemma a fizetés kérdése: sokan úgy gondolják, ha nem kerül szóba a béralku lehetősége az első személyes beszélgetésen, a jelöltnek valójában nincs esélye az állás megszerzésére. Általános igazság, hogy az állásinterjú első néhány körében a kiválasztást végzők szándékosan nem hozzák szóba a javadalmazást. Ilyenkor még ugyanis arra törekszenek, hogy szűkítsék a kört, kiszűrjék azokat a jelölteket, akik egy-két meghallgatás – és a beküldött önéletrajz – alapján alkalmasak lehetnek a megpályázott posztra. A béralku már annak a jele, hogy a cég kalkulál a jelentkezővel, vagyis reális esély van rá, hogy felveszik – más kérdés, hogy az utolsó körben hány jelölt van még versenyben. Ha tehát a felvételi beszélgetésen csak általánosságokról van szó, semmiképpen sem érdemes szóba hozni a bérkérdést, legfeljebb kíváncsiságból, „minden mindegy alapon”, ha azt érezzük, hogy biztos nem jutottunk tovább.

Interjú után nem szerencsés kérdezősködni

Nem illik érdeklődni, hogyan sikerült az állásinterjú? A felvételi beszélgetés végén általában elhangzik az ígéret, hogy az eredményről és a továbbiakról értesítenek majd minket. Aki tud olvasni a sorok között, valamint saját teljesítményéből, az interjúztató viselkedéséből, hozzáállásából, abból, amit mond, és ahogyan – „a köszönjük, majd értesítjük” mondat százféleképpen is elhangozhat –, nagyjából sejti, mi lesz az interjú kimenetele. Ám még ekkor sem kínos érdeklődni, vajon jól érezte-e, hogy elutasították/megfelelt.

Az interjúztatók egy része - mint a hvg.hu-nak egy kiválasztással foglalkozó szakember korábban elmondta – valóban nem hívja vissza a jelentkezőket, ha azok nem szerepeltek sikeresen a felvételi beszélgetésen, vagyis kiestek a potenciális jelöltek köréből. Éppen ezért természetes, ha 3-4 nappal az interjú után jelentkezünk a cég HR-esénél, hogy megkérdezzük, van-e esélyünk a továbbjutásra. A túl gyakori érdeklődés persze – naponta többször is telefonálni, született-e már döntés – valóban nem jó taktika, ám ha soha nem telefonálunk, csak várjuk, hogy a HR-es jelentkezzen, joggal feltételezhetik, hogy valójában nem is érdekelt bennüneket az állás.

hvg.hu Karrier

Négy jel, ami arra utal, hogy az állásinterjú halálra van ítélve

Elég egy pillantás az interjúztató unott arcára vagy a beszélgetés során beálló hosszú csönd, és aki tud olvasni a jelekből, egyből rájön, mi lesz az állásinterjú kimenetele. Előfordulhat, hogy a felvételi beszélgetéssel járó izgalom, stressz miatt – a kevésbe rutinos álláskeresők, de olykor-olykor még a gyakorlott pályázók is - figyelmen kívül hagyják azokat az egyértelmű jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a felvételi beszélgetésnek nem lesz folytatása. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

A sikeres állásinterjú öt záloga

Egy dolog biztos: akár sikeres volt az állásinterjú, akár nem, a jelöltek tudni szeretnék, miért döntöttek ellenük vagy éppen mellettük a kiválasztást végzők. Miért volt jobb a másik jelentkező? Vagy ellenkezőleg: mi az, amivel sikerült megnyerni az interjúztatókat?

hvg.hu Karrier

Öt ok, miért végződik kudarccal az álláskeresés

Hiába a gondosan frissített, jól áttekinthető önéletrajz, a munkaerőpiaci viszonyok tökéletes ismerete, a netes böngészésben való jártasság, a kitartás, a folyamatos „nyomulás”, előfordulhat, hogy mindenezek ellenére sem csap le rád egyetlen munkaadó sem. Hol, de legfőképpen kiben van a hiba? Tippek.

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Fotók: általános iskolát fertőtlenítenek a honvédek

Fotók: általános iskolát fertőtlenítenek a honvédek

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"