szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A felsőoktatásban a nyugdíjba menő professzorok, docensek esetében a végkielégítések után nem kell különadót fizetni - erről állapodott meg Lázár János Fidesz-frakcióvezető a szakszervezetekkel. A frakcióvezető azt mondta, egészen biztos, hogy lesz változtatás, a szakszervezetek meggyőzték őt.

A Fidesz frakcióvezetője szerdán több szakszervezet képviselőjével is találkozott a 98 százalékos különadó ügyében. A megbeszélések után Lázár János újságírók előtt hangsúlyozta, a Fidesznek nem az a szándéka, hogy a közszolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállalókat büntesse az elvonásokkal, hanem azokat a magas rangú állami vezetőket, "igazi nagykutyákat" szeretnék elkapni, akik idén több tíz-, vagy százmillió forintos nagyságrendű végkielégítéshez jutottak. 

A politikus közölte: a szakszervezetek javaslatait összefoglalja és azokat a Fidesz elnökségének szerda délutáni ülésén ismerteti. Az egyeztetési folyamat végére úgy szeretne pontot tenni, hogy kérni fogja az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását várhatóan péntekre, vagy hétfőre - mondta. Lázár János kijelentette: az egészen biztos, hogy lesz változtatás az eredeti elképzeléshez képest. "A szakszervezetek győztek meg igazából arról, hogy erre mindenféleképpen szükség van" - tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője nyitott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) kéréseire a 98 százalékos különadó közalkalmazottakra vonatkozó szabályozásának módosítása ügyében. Ezt Mendrey László, az érdekképviselet elnöke mondta szerdán, miután a képviselői irodaházban megbeszélést folytatott Lázár Jánossal. Mendrey László tájékoztatása szerint a találkozón többféle megoldásról is szó esett. A PDSZ alapvetően azt támogatja, hogy a 98 százalékos különadó kétmillió forintos összeghatárát emeljék meg. "Reméljük, hogy lesz megegyezés, ez csütörtök reggel fog kiderülni" - mondta a szakszervezeti elnök.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Fidesz frakcióvezetője abban állapodott meg, hogy a felsőoktatásban a nyugdíjba menő professzorok, docensek esetében a végkielégítések után nem kell különadót fizetni - közölte Kis Papp László, az FDSZ elnöke szerdán, miután találkozott Lázár Jánossal. Az érdekképviseleti vezető tájékoztatása szerint a felsőoktatás adminisztratív munkaköreiben 3,5 millió forintos összeghatárt javasolt a különadót érintően a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője.

Kompromisszumkész Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a 98 százalékos különadó szabályainak módosítása ügyében - mondták a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) vezetői a politikussal folytatott szerdai megbeszélés után. Fehér József, a SZEF képviseletében hangsúlyozta: az egyik fő indítványuk az, hogy aki munkából nyugdíjba megy, annak a javadalmazása semmilyen módon ne kerüljön a 98 százalékos különadó hatálya alá. Szavai szerint Lázár János támogatni tudja ezt a javaslatukat. A SZEF álláspontja szerint ugyanakkor azokat sem érintheti a különadó, akiknek valamilyen ok miatt megszűnik a jogviszonya, és juttatásuk törvényben meghatározott.

Megvizsgálták, mi történik a spermával az mRNS-oltások után – megvannak az eredmények

Megvizsgálták, mi történik a spermával az mRNS-oltások után – megvannak az eredmények

Orbán Viktor pontokba szedve mondta el, hogy alakítaná át az Európai Uniót

Orbán Viktor pontokba szedve mondta el, hogy alakítaná át az Európai Uniót

Világháborús bombát találtak a Lánchídnál, vasárnap megbénulhat az egész belváros

Világháborús bombát találtak a Lánchídnál, vasárnap megbénulhat az egész belváros