szerző:
MTI

Megkezdődött a Mercedes-Benz kecskeméti képzési központjában az első 34 tanuló oktatása, akik az országban elsőként bevezetett duális képzés keretében sajátítanak el autóipari szakmákat - jelentette be Ulrich Jäger, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. munkaügyi vezetője.

Magyarországon a középfokú képzésben a duális műszaki képzést a Mercedes-Benz vezeti be először, melyben német mintára már az első évfolyamtól kezdve gyakorlati képzésben is részesülnek a szakmunkástanulók - mondta Ulrich Jäger a MBHM Kft. kecskeméti képző és oktató központjában tartott ünnepségen, ahol a köszöntötték a 34 tanulót, valamint a gyár 76 új dolgozóját is. Magyarországon az elméleti képzés eddig is megfelelő volt, ezután a gyakorlati képzés is magas színvonalon történik - tette hozzá Ulrich Jäger.

Ebben az évben három szakmában kezdődik meg a képzés: tíz tanuló gépjármű mechatronikus, tizennégyen mechatronikus karbantartó és tízen gépjármű karosszéria előkészítő, felületbevonó szakmunkás bizonyítványt szereznek 3 év alatt. A 34 tanulóval három éves tanulmányi szerződést kötött a gyár. Sikeres vizsga után jó eséllyel pályázhatnak arra, hogy a gyár dolgozóivá vállaljanak.

Fabio Belá, a MBMH Kft. oktatásért felelős vezetője megköszönte az önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának a segítségét, mert a Mercedes-Benz nem tudta volna egyedül beindítani a duális képzést. Leviczki Cirill, az elméleti képzést biztosító Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola igazgatója elmondta: elkészült az a tananyag, melyből a következő három év alatt a tanulók felkészülhetnek. A szakmunkástanulók német nyelvi képzésben is részesülnek, ez a tanterv része.

A gyakorlatorientált képzés három lépcsőben valósul meg. A kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2010. novemberben megállapodást kötött a duális oktatási rendszer bevezetéséről. Második lépésként 2011. szeptember elsejétől a kecskeméti szakiskolában hároméves szakmai képzés indult, amely igazodik a Mercedes-Benz igényeihez. A harmadik lépésként a régióban működő járműipari beszállítók, gép- és fémipari vállalatok is bekapcsolódnak partnerként a szakmai képzésbe.

Csütörtökön köszöntötték a gyár 76 új dolgozóját is, akikkel együtt már 1600-an dolgoznak a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. Az év végére a létszám el fogja érni a kétezret, közülük a tervek szerint 1700 magyar munkavállaló lesz. A termelés beindítása után a beszállítókkal együtt a régióban közel tízezer embernek fog munkát biztosítani a kor legmagasabb technikai színvonalán felépült gyár. 

A kecskeméti gyár a Daimler cégcsoport rastatti gyárával működik együtt, amely a Mercedes-Benz kompaktjármű szegmensének kompetenciaközpontja. Magyarországon a Mercedes-Benz A- és B-osztály utódgenerációját képviselő négy modell közül kettőt gyártanak majd. A Kecskeméten 2012-ben gyártandó személygépkocsit első ízben a szeptember 15-én nyíló Frankfurti Autószalonon mutatják be.

Kisfia gügyögéséből vágott össze egy AC/DC-dalt a kitartó apa – videó

Kisfia gügyögéséből vágott össze egy AC/DC-dalt a kitartó apa – videó

Letette a cigit az ír házaspár, ezután már futotta új Teslára

Letette a cigit az ír házaspár, ezután már futotta új Teslára

1,3 millió forint jut az SMA-beteg kisfiúhoz Michelisz Norbert sisakjának árverése után

1,3 millió forint jut az SMA-beteg kisfiúhoz Michelisz Norbert sisakjának árverése után

Már 56 áldozatot követelt a koronavírus

Már 56 áldozatot követelt a koronavírus

Két ellenzékivé lett budai kerület összekülönbözött egy utca irányán

Két ellenzékivé lett budai kerület összekülönbözött egy utca irányán

Marabu Féknyúz: Átgondolhatná ezt Orbán

Marabu Féknyúz: Átgondolhatná ezt Orbán