szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokszor kizárólag az vezérli az álláskeresőket, hogy minél hamarabb megszabaduljanak jelenlegi munkahelyükről, így észre sem veszik, amint egy olyan ajánlatot fogadnak el, amellyel máris egy újabb „pokolban” találják magukat. Magasabb fizetésért, több elismerésért, jobb munkafeltételekért vagy éppen a szakmai fejlődés érdekében érdemes munkahelyet váltani? Három kulcskérdés feltétele segíthet, hogy egy pályázó se fusson felesleges köröket.

Anyagiak kontra szakmai fejlődés: mindenki maga dönthet arról, megéri-e ezért munkahelyet váltania. De kockáztassuk-e jelenlegi állásunkat egy olyan pozícióért, amely első hallásra igen kecsegtetőnek tűnik, azonban mégsem segít megvalósítani hosszú távú karriercéljainkat? A CarrierBuilder nevű amerikai állásportál szerint a következő kérdések feltétele biztosan segít eldönteni, milyen ajánlatot érdemes, és milyet nem szerencsés elfogadniuk a pályázóknak.

Fejlesztené-e a készségeimet, szakmai tudásomat a felkínált pozíció?

Első hallásra szuper állásajánlatot kapott, a váltás azonban nem jár igazi előrelépéssel: hasonló fizetés, juttatások, pozíció, majdnem teljesen megegyező feladat- és felelősségi kör. Humán szakemberek szerint ilyen esetben nem tanácsos váltani, főleg, ha a munkavállaló egy olyan állásajánlatot készül elfogadni, amely kísértetiesen hasonlít arra a munkakörre, amelyet hosszú évek alatt végérvényesen megúnt. Emellett minden egyes új pozíció betöltése rengeteg új vállalati szabály megtanulásával jár együtt, amely teljesen felesleges, ha a munkavállaló néhány hónapon belül ismét továbbáll.

Bizonyos esetekben persze elfogadható, ha valaki újabb kihívások helyett pusztán tiszta lappal szeretne indulni egy másik iparágban vagy munkakörnyezetben. Legyen mégis óvatos a dolgozó, hiszen egy rossz döntés újabb váltáshoz vezethet, a munkaerőpiac pedig nem igazán tolerálja az állás vagy pozíció-halmozókat. Felmondás előtt tehát mindenképpen tanácsos ilyen esetben a cégen belüli váltást, áthelyezést is megfontolni.

©
Passzol-e az új állás jelenlegi életstílusomhoz?

A legtöbb álláskereső először azt vizsgálja meg, mennyire tudna továbbfejlődni az új pozícióban, majd ezt követi a fizetés nagysága, a kedvező juttatási csomag, illetve egy jobban csengő titulus megszerzésének lehetősége. Amikor ezek a faktorok adottak, mindenképp érdemes megfontolni az ajánlatot. Ebben az esetben az álláskereső gyorsan előreléphet a ranglétrán, azonban elképzelhető, hogy a több felelősséggel, a szokásos napi nyolc óránál hosszabb munkaidővel is számolnia kell. A menedzsment kötelékébe lépve ráadásul már nem csak saját magáért, hanem a csapat teljesítményéért is felelnie kell, így személyiségfüggő, ki mennyire viseli jól a váltás okozta stresszt.

A felajánlott fizetés egyes esetekben alacsonyabb is lehet a jelenleginél. Ilyenkor azt kell mérlegelni, az összeg fedezi-e a havi számlákat és egyéb kiadásokat. További fontos kérdés, mennyire befolyásolná a váltás a mindennapjait. Többet kell-e utaznia érte? Kell-e fizetnie a parkolásért? Hogyan befolyásolná az új feladatkör a családját, illetve személyes kapcsolatait? A lényeg: meg kell húzni a határt, milyen személyes áldozatokat képes hozni karrierje érdekében.

Illeszkedne-e az új munkalehetőség hosszú távú karriercéljaimhoz is?

Amennyiben a felkínált pozíció egyértelműen előrelépést jelent, életstílusához is passzol, már csak egy tisztázandó kérdés marad: miként illeszkedik az új pozíció a munkavállaló terveibe, karrierútjába. Vesse el tehát az ötletet, ha a felkínált pozíció nem jelent egyértelmű ugródeszkát.

Emellett az első felvetéshez hasonlóan itt is felmerül a kérdés: érdemes-e a váltás helyett inkább a maradás mellett dönteni? Először is beszéljen a főnőkével, jelezze, milyen ötletei, hosszú távú tervei vannak, amelyek túlmutatnának jelenlegi szerepkörén. Ha elég szenvedélyesen végzi a munkáját, elhivatott a karrierjét illetően, akkor azzal a tudattal végezheti napi feladatait, hogy fáradozásai hosszú távon biztosan megtérülnek!

hvg.hu Karrier

Mit tegyen, ha változtatni akar a karrierjén?

Szellemi kihívás, kreativitás, pénz, elegendő szabadidő, előrelépési lehetőség vagy éppen kötetlen munkaidő - ezek az álláskeresők által leggyakrabban megfogalmazott karriercélok. De mit tegyen a munkavállaló, ha elbizonytalanodik? A legtöbben egy bizonyos ponton felteszik maguknak a kérdést: „vajon a megfelelő munkahelyen vagyok-e, vagy valami teljesen mást kellene csinálnom?” Sokan nem azért ragadnak benne élethelyzetükben, mert tehetségtelenek vagy alkalmatlanok egy új karrierre, hanem mert bizonytalanok abban, merre is induljanak.

Karrier

Derítse ki, mennyire karrierképes!

„Megrekedtem. Nem elégít ki a munkám. Hónapok óta vagyok munka nélkül.” Valamit mindenképp tennie kell az álláskeresőnek, ha ilyen vagy ehhez hasonló gondolatok cikáznak a fejében. Tanácsok, hogyan derítse ki, mennyire „karrierképes”.

Karrier

Karrierépítés: öt tévhit, amit jobb, ha azonnal elfelejt

Ne gondolja, hogy mindent tud a karrierépítésről csak azért, mert már dolgozott egy-két helyen. Ha meggondolatlanul, akár a kecsegtető anyagiak miatt vagy mások tanácsaira hallgatva rosszul választ, hamarosan újabb váltás elé nézhet. Íme az öt leggyakoribb tévhit, aminek semmiképp ne dőljön be!

Karrier

Építsen új karriert, ha elege lett a munkájából!

Évről-évre egyre kevésbé elégíti ki az állása, vagy egy nap egyszerűen csak arra ébred, hogy utálja a munkáját? A lényeg: fordulóponthoz ért a karrierjében, ezért ideje váltani. Ugyanakkor különösen nehéz betartani az álláspiac játékszabályait, ha az álláskereső egy teljesen új területen szeretne érvényesülni, állást szerezni, majd karriert építeni.

Kutasi Judit Karrier

Így épít karriert a „nekem minden jár generáció”

Egyáltalán nem mindegy, kitől milyen tanácsokat kap, illetve fogad el ma egy fiatal, különösen, ha a karrierje a tét. A munka világa gyorsan változik, így ami néhány éve bombabiztos tippnek tűnt, mára idejétmúlt frázissá válhat. Hogyan érdemes karriert építeni a 21. században?

Januárban szavaznak az áramlopási ügy miatt lemondott erzsébetvárosi képviselő utódáról

Januárban szavaznak az áramlopási ügy miatt lemondott erzsébetvárosi képviselő utódáról

Spórolás helyett csak reménykednek a magyarok, hogy az állami nyugdíj elég lesz

Spórolás helyett csak reménykednek a magyarok, hogy az állami nyugdíj elég lesz

Karácsony a kormány ajánlatáról: „Az ég szerelmére, mi lenne, ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét?”

Karácsony a kormány ajánlatáról: „Az ég szerelmére, mi lenne, ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét?”