szerző:
MTI

A Veres Pálné Gimnázium kizárólagos használatú épületrészében, annak belső átalakítása után helyeznék el azokat a tantermeket, amelyek jelenleg az ingatlanban ugyancsak tulajdonos kft. területén vannak.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének napirendjén szereplő javaslat ismerteti, hogy az V. kerületi Veres Pálné utca 36-38. alatti ingatlan osztatlan közös tulajdonosa a fővárosi önkormányzat és a Veres Projekt 2007 Kft. A használati megállapodás alapján a cég kizárólagos használatában 1506 négyzetméter, míg az önkormányzaton keresztül a gimnáziuméban 2562 négyzetméter van. Ugyanakkor az oktatási intézmény 293 négyzetméteren is használ helyiségeket a kft. területén.

2009-ben felmerült, hogy a főváros jelentős pénzügyi hozzájárulása mellett beépítenének a tetőtérben egy ugyanekkora, 290 négyzetméteres területet, de a 400 millió forintos forrásigény miatt ez nem valósult meg.

A terület kiváltása 2012 tavaszán is felvetődött, azonban júniusban a képviselők levették a napirendről a kérdést, mert felmerült, hogy a kft. tulajdonosi háttere nem átlátható. A fővárosi városvezetés a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján megvizsgálta a tulajdonosi háttérre vonatkozó fenntartásokat is. Jelezték: jelen helyzetben sem hasznosításról, sem tulajdonjog átruházásáról nincs szó, így a közös tulajdon megosztással való megszüntetése esetén nem áll fenn az átlátható szervezettel való szerződés kötelezettsége.

A kft. közben polgári peres eljárást helyezett kilátásba. Jelezték: az eljáró bíróság feltételezhetően elmarasztalná, valamint számos költség és kártérítés megfizetésére kötelezné az önkormányzatot, ezen felül pedig a kft. kérésének megfelelően osztanák meg az ingatlant.

Idén januárban az épületet működtető Gimnáziumok Gazdasági Szervezete arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a közösen használt terület folyamatosan beázik, a javítás költségeiért mindkét tulajdonos felelős. Az alapvetően a cég által használt terület évek óta üres, állaga rohamosan romlik - olvasható a dokumentumban.

A gimnázium sorsának rendezése érdekében csereingatlant ajánlottak a kft.-nek, de az nem fogadta el. A főváros tárgyalt az V. kerülettel is egy szomszédos ingatlan megvásárlásáról, de az is meghiúsult.

Az előterjesztés szerint a nyári tanítási szünetben meg kellene oldani a helyzetet, s emellett szól az az érv is, hogy jogerős bírósági ítélet esetén túl rövid határidő lenne a területek pótlására. A gimnáziumi tevékenységet megszüntetnék a kft. területén és felújítással, részleges átépítéssel helyeznék el az önkormányzati ingatlanrészen. Ezzel egyes kiegészítő helyiségek oktatási funkciót is kapnának; összesen öt új termet alakítanának ki, továbbá új öltözőt, vizesblokkot, tanári szobát és szertárat. A beruházás mintegy 785 négyzetmétert érint, az átalakítást a gimnázium vezetője és nevelőtestülete is támogatja.

A javaslat szerint a munkálatok költsége 65 millió forint, amelyet a főváros felhalmozási céltartalékából csoportosítanák át.

Vörösiszapper: súlyosították az ítéletet másodfokon

Vörösiszapper: súlyosították az ítéletet másodfokon

Korrupció miatt elítélték az ukrán korrupcióellenes iroda igazgatóját

Korrupció miatt elítélték az ukrán korrupcióellenes iroda igazgatóját

Februárban térhet vissza a magyar válogatott kulcsjátékosa

Februárban térhet vissza a magyar válogatott kulcsjátékosa

A Videoton idei árbevétele elérheti a 190 milliárd forintot

A Videoton idei árbevétele elérheti a 190 milliárd forintot

A remény szikrája: a kihalás széléről sikerült visszahozni tíz állatfajt

A remény szikrája: a kihalás széléről sikerült visszahozni tíz állatfajt

Ferenc pápa: Ostobaság, hogy Mária "társmegváltó" lenne

Ferenc pápa: Ostobaság, hogy Mária "társmegváltó" lenne