szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európa-szerte egyre több diplomás pályakezdő a külföldi munkalehetőségekben látja a jövőt – írja a BBC.

Az 1980-as, '90-es évek szülöttei sokkal jobban ismerik a külföldi országokat, lehetőségeket, mint a korábbi generációk – köszönhetően például az internet- és az okostelefonok terjedésének, valamint annak, hogy manapság már sokkal egyszerűbben ki lehet jutni külföldre tanulni, mint korábban. A BBC megemlít egy igazi kozmopolita fiatalt: a 22 éves kanadai Victoria Cai már élt Kínában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, most a London Business School tanulója, és a diploma megszerzése után Dubaiban vagy Szingapúrban szeretne dolgozni. A lány úgy fogalmazott: a fiatalok nem csupán a munkaerő-piaci helyzet miatt lettek rugalmasak, hanem mert ki akarják próbálni, milyen lehetőségekkel, milyen munkahelyi környezettel lehet találkozni külföldön.

A BBC kutatási eredményekre hivatkozva egyébként azt írja, azokban az országokban a legnagyobb a veszélye a pályakezdő tehetségek elvándorlásának, ahol a fiatalok munkanélkülisége igen magas, mint például Spanyolországban vagy Olaszországban. (Olvassa el kapcsolódó cikkünket: "Három diplomával WC-t takarítok Londonban")

Egy 2013-as felmérés szerint az európai fiatalok 23 százaléka akar egy másik kontinensen munkát keresni, míg ugyanez a szám 2010-ben még csak 15 százalék volt. A Universum kutatási és tanácsadó cég pedig arra volt kíváncsi, hogy egyes országokban az egyetemisták hány százaléka akar külföldön elhelyezkedni a diplomája kézhezvétele után. Meglepő, de a legtöbben Franciaországból vállalnának külföldön munkát (42 százalék), Olaszországból a megkérdezettek 40 százaléka menne másik országba, Spanyolországból 37 százalék, míg az Egyesült Királyságban és Svájcban ez a szám 30-30 százalék.

©

A nevesebb európai üzleti iskolák összefogással reagáltak a nemzetközi trendre. A spanyol IESE Business School például több más iskolával lett partner, New York-tól kezdve Londonon és Barcelonán keresztül egészen Latin-Amerikáig. "Felismertük, hogy ha a legjobb iskolák összefognak, akkor a toborzóknak világszerte mi tudjuk ajánlani a tehetséges diákok jelentős részét" – indokolta a döntést Fiona Sanford, a London Business Schoolból. Hozzátette, hogy míg eddig a náluk végzettek kétharmada az Egyesült Királyságban szerzett munkát, 2012-re már a friss diplomások több mint fele külföldön indította el a karrierjét. Hasonló csökkenést mutattak a spanyol IESE számai: 2013-ban a náluk végzetteknek a 20 százaléka kapott teljes munkaidős állást, míg a 2008-as gazdasági válság kitörése előtt ez az arány több mint az egyharmad volt.

Az Universum cég vezetője, Melissa Bailey úgy nyilatkozott, valóban komoly veszély az egyes országokra nézve az "agyelszívás", mivel a legnagyobb tehetségek akár véglegesen is elhagyják a hazájukat. Hozzátette, hogy ez a tendencia azokra az országokra viszont nem jellemző, ahol gyorsan nő a gazdaság, így például a kínai, indiai, brazil, orosz, mexikói fiatalok esetében nagyobb a valószínűsége az otthon maradásnak. Egy, az üzleti tanulmányokat hallgató diákokról szóló tanulmány is ezt támasztja alá: míg 2010-ben az ázsiai/csendes-óceániai térségben élő fiatalok 73 százaléka mondta azt, hogy a hazájában akar maradni végzés után, 2013-ban már 79 százalékuk nyilatkozott ugyanígy.

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

Könyvben adják ki Alan Rickman naplóit

Könyvben adják ki Alan Rickman naplóit