szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A házigazda magyar válogatott 32-23 arányban legyőzte a világbajnok Franciaországot, és ezzel százszázalékos mérleggel jutott tovább a kedden rajtoló középdöntőbe a női kézilabda Európa-bajnokságon.

A magyaroknak volt mit törleszteniük a franciák ellen, akik a tavaly decemberi zágrábi világbajnoki döntőben, majd az augusztusi athéni olimpiai negyeddöntőben is vesztett állásból győztek.

Kiss Szilárd szövetségi kapitány

"Igazi presztízsmérkőzés volt a franciák elleni. Szándékosan nem vb-visszavágót említek, mert az az aranyérem már soha sem jön vissza. Az viszont biztos, hogy a játékosok kettőzött erővel küzdöttek a rivális ellen, és ennek meg is lett az eredménye.”

A franciáknál a rutinos, az olimpiát is megjárt sor kezdett, a fiatalok ekkor a cserepadon ültek, és így sokáig lépéselőnyben voltak.

A vendégeknél szinte csak Lejeune jelentett veszélyt, a többiek kísérletét Pálinger hárította. Bohus a szünet előtt büntetést kapott, és ezt remekül használták ki a franciák, 13-12-re felzárkóztak, majd Balogh találata zárta a félidőt.

Szünet után Nagy gyorsan felavatta a vendégek második számú kapusát, Bordenave-et. Pálinger ott folytatta, ahol a szünet előtt abbahagyta: káprázatos védéseket mutatott be, miközben a társak - azon túl, hogy sok labdát szereztek - támadásban nem hibáztak, főleg Görbicz, aki sorozatban háromszor talált be. A remek kezdés eredménye 19-12-es vezetés lett. Megzavarodott a világbajnok, és az edzője, Olivier Krumbholz az 5-0-s rohamot követően időt kért. Az első francia gólra ebben a félidőben nyolc és fél percet kellett várni.

Hajrában Legenty négyszer villant, de ez is csak arra volt elegendő, hogy "tízen" belül maradjon együttese. A hazaiak hibátlanul zárták a csoportkört, és a maximális négy pontot viszik magukkal.

A kedden rajtoló középdöntőben - ahol a C-csoport legjobb három alakulata lesz az ellenfél - a magyarok Debrecenben lépnek pályára, kivétel nélkül 17:45-kor.

 

Hazai gazdaság

Kézilabda öt városban

A sovány olimpiai ötödik hely után a szurkolók és a szakmabeliek aranyérmet, a szervezők pedig nyereséget várnak a héten kezdődő női kézilabda Európa-bajnokságon. A rendezvény 450 millió forintos költségvetéséből a Magyar Televízió stábjainak ellátását is finanszírozni kell.

MTI Női kézilabda Eb

Kézi Eb: csoportok, menetrend

Minden négyes csoportból az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe, és magával viszi az egymás elleni eredményeket. A győri és debreceni középdöntőben - továbbjutás esetén ide kerülnek a magyarok - újabb három összecsapás következik. Ezek után az első két-két helyezett vívja az elődöntőt.

Csizmadia Ervin: Milyen peremfeltételei vannak egy demokráciának?

Csizmadia Ervin: Milyen peremfeltételei vannak egy demokráciának?

Megérkezett a frissített Dacia Duster

Megérkezett a frissített Dacia Duster

Figyelemzavart, alvásproblémákat és motiválatlanságot okozott a magyar gyerekeknél a koronavírus-járvány

Figyelemzavart, alvásproblémákat és motiválatlanságot okozott a magyar gyerekeknél a koronavírus-járvány