HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Svédországban a közeljövőben digitális ismeretek oktatásával bővítik az általános iskolai tananyagot. Ebben a programozás, a problémamegoldás és a digitális rendszerek használatának oktatása mellett helyet kapna a diákok forráskritikus képességeinek erősítése is.

“Van néhány naiv gondolat az információs társadalommal kapcsolatban, például hogy a tudás ma már csak néhány kattintásra van, így nincs szükség annyi mindent a fejünkben tartanunk, mint korábban – idézi az Urbanlegends.hu Gustav Fridolin svéd oktatási minisztert, aki szerint azonban ez a megközelítés közel sem igaz. Szerinte az olvasás, az írás és a számolás oktatása továbbra is nagyon is fontos, ha nem akarjuk, hogy gyerekeinket könnyen megvezessék. Emellett azonban meg kell tanítani a források értékelésének gyakorlatát is – és ebbe már 10 éves koruk környékén bele kell kóstolniuk a gyerekeknek. Meg kell tanulniuk, melyik forrásban bízhatnak, mi a különbség egy komoly médiatermék és egy propagandaoldal között – figyelmeztet Fridolin.

Az Urbanlegends.hu cikke két, már működő megoldást is bemutat Svédországból. Az egyik egy online eszköz, amely segítségével a 13 és 18 év közötti diákok értékelhetik az egyes hírek megbízhatóságát. A Nyhetsvärderaren egyszerre oktató eszköz (a diákok számára) és nyersanyag (a fiatalokat érő információkat feltérképező kutatók számára). A másik pedig egy még kisebbeknek szóló eszköz: a Bamse című, népszerű gyermekképregény készítői – akik sosem zárkóztak el a komoly kérdések feldolgozásától – a kamuhírjelenséget építették be friss történeteikbe. Ha érdeklik a részletek, kattintson az oldalra!

A fenti blogszemle a HVG Extra Business közreműködésével készült.

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Szakértői kormány

Marabu Féknyúz: Szakértői kormány

Közzétették, mi ellensúlyozta a magyar autógyártás visszaesését

Közzétették, mi ellensúlyozta a magyar autógyártás visszaesését

Európai Gyógyszerügynökség: Nem világos az összefüggés a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződéses esetek között

Európai Gyógyszerügynökség: Nem világos az összefüggés a Johnson & Johnson vakcinája és a vérrögképződéses esetek között