HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A sikeres vezetőknek megvannak a módszereik a kudarc kezelésére: menekülés helyett készek pozitívan fogadni, nyitottan arra, hogy tanuljanak belőle. És néha humorral ütik el a helyzetek komolyságát.

A Bessemer Venture Partners (BVP) a legrégebbi kockázatitőke-társaság az Egyesült Államokban. Mára a BVP világszerte hét irodát működtet, továbbá 4 milliárd dollár kezelt eszközzel rendelkezik, amelyet induló és hipergyors növekedésű startupokba fektet. Portfóliójuk olyan jól ismert neveket vonultat fel, mint a LinkedIn, a Skype, a Staples, a Yelp, a Pinterest és a Shopify.

Ugyanakkor a BVP történetében – mint minden kockázatitőke-társaságéban – több tucat rossz döntés és elszalasztott lehetőség is szerepel. A BVP viszont kudarcait egyáltalán nem igyekszik takargatni. Weboldaluk kezdőlapjának alsó felét egy jókora Antiportfolio nevű felirat foglalja el, amely első látásra elég meghökkentő. Ha rákattintunk, ikonikussá vált cégek listáját böngészhetjük, amelyeket a BVP annak idején kikosarazott. Szórakoztató olvasmány, többek között ilyen cégekkel:

Facebook:

„2004 nyarán, egy céges elvonuláson Jeremy Levine egész hétvégén próbált kitérni a rámenős harvardi egyetemista, Eduardo Saverin győzködései elől. Végül, amikor az ebédnél sorban állva már nem tudott hova menekülni, az alábbi bölcs tanáccsal zárta le az ügyet: ’Nem hallottál még a Friendsterről, kölyök? Lépj tovább. Ez a vonat már elment!’”

Google:

„Sergey és Larry [a Google alapítói] az első évben Cowan [David Cowan, a BVP partnere] egyetemi barátjának a garázsát bérelték. Az ismerős 1999-ben és 2000-ben is megpróbálta bemutatni Cowannek „ezt a két szuperokos stanfordi diákot, akik új keresőmotoron dolgoznak”. Diákok? Új keresőmotor? Cowan ezt követő kérdése a Bessemer antiportfóliójának egyik legfontosabb mozzanatává vált: ’Hogy jutok ki a házból úgy, hogy ne kelljen a garázs közelébe mennem?’”

Apple:

„A BVP befektethetett volna az Apple-be a tőzsdei bevezetés előtt, másodlagos részvénykibocsátás során 60 millió dolláros becsült értéken. Neill Brownstein a BVP-nél ezt ’felháborítóan soknak’ nevezte.”

eBay:

„’Bélyegek? Érmék? Képregények? Biztos csak viccelsz – gondolta Cowan. – Egyértelműen nem.’”

Tesla:

„2006-ban Byron Deeter találkozott a csapattal, és kipróbált egy Roadstert. Letette a foglalót a kocsiért, de a negatív haszonkulcsos vállalat nem érdekelte. Partnereinek így büszkélkedett: ’Mindenki nyer. Kapok egy klassz kocsit, és majd egy másik befektető  kifizeti!’ A Tesla piaci kapitalizációja 2014-ben meghaladta a 30 milliárd dollárt. Byron pedig még mindig várja a Model X-ét.”

A BVP így magyarázza, miért tartják számon a baklövéseiket, és készítenek róluk nyilvános listát:

„Szeretnénk kifejezni elismerésünket az antiportfóliónkban szereplő cégek iránt. Bámulatos sikerük minket is inspirál fejlődő vállalatok építése érdekében végzett munkánkban. Lefordítva: ha ezek közül bármelyikbe befektettünk volna, lehet, hogy már nem kellene dolgoznunk.”

A humor képes eloszlatni a szégyent, és segít tanulnunk a múltból – teszi mindezt úgy, hogy közben nem döngöl földbe bennünket a kudarc. Persze a vicc és a vidámság sem mindig helyénvaló, de amikor egyet hátraléphetünk, és könnyedén vehetjük a helyzetet, megváltozik a bukáshoz való viszonyunk.

A fenti cikk Hogyan legyünk vezetők? című könyv egy szerkesztett részlete. Közkeletű tévhit, hogy a vezetésre csak erőskezű és karizmatikus személyiségek alkalmasak. Megfelelő önismerettel és önazonos személyiséggel még az is lehet jó vezető, aki nem illeszkedik ebbe a sztereotípiába. Martin Bjergegaard és Cosmin Popa könyve azt a kérdést járja körül, mit jelent bölcs, együttérző, pozitív változásokat előidéző vezetőnek lenni. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
HVG Extra Business Business magazin

Mit jelent félni a kudarctól? - interjú Tim Harford sztárközgazdásszal

Sorra jelennek meg közgazdaság-tudománnyal foglalkozó könyvei, a Financial Timestól a BBC-n át a Világbankig jó néhányan kikérik véleményét, emellett újságot ír, rádiózik, és Oxfordban tanít. Tim Harfordot, a közgazdaságtan Jamie Oliverjét kérdeztük a június elején megrendezett budapesti Fuckup Nights konferencián.

Vaddisznó szaladgált Budapesten

Vaddisznó szaladgált Budapesten

Tényleg meg lehet nyerni köhögéssel a Legyen Ön is milliomost?

Tényleg meg lehet nyerni köhögéssel a Legyen Ön is milliomost?

Életbe léptek a vírus miatti beutazási korlátozások

Életbe léptek a vírus miatti beutazási korlátozások