szerző:
MTI

Magyarországon a felszámolással és a végelszámolással kapcsolatos eljárások száma több mint 5 százalékkal haladta meg a 2004. évi szintet - derül ki a Creditreform-Interinfo Kft. vizsgálatából. A legtöbb végelszámolási eljárás felszámolással végződik, mivel tartozásaiknak mindössze 3 százalékát rendezik az adósok.


Felszámolás külföldön
Magyarországon tízezer működő vállalkozásból 62 -nél volt felszámolási eljárás. Sokkal rosszabb a helyzet Szlovéniában, ahol 10 ezer működő cégre 196 felszámolási eljárás jutott. Lengyelországban ezzel szemben mindössze két ilyen esetről számoltak be. Az egész Európai Uniót tekintve Magyarország nagyjából Nagy-Britanniával van egy helyen.
A növekedés a felszámolások esetében közel 2 százalék, a végelszámolásoknál pedig 11,3 százalék. A végelszámolási eljárások jelentős része felszámolással végződik, a tartozások legfeljebb 3 százalékát  kapják meg a hitelezők. Évről évre emelkedik a folyamatban levő eljárások és a törölt cégek száma is. 
  
A Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesülete (FOE) által közzétett adatok szerint jelenleg 19 275 felszámolási eljárás és 11 433 végelszámolási eljárás van folyamatban.

A Creditreform vizsgálata szerint tavaly összesen 12 643 csőd-, fel-és végelszámolási eljárás indult Magyarországon, 2004-ben 12 027, 2000-ben pedig 10 604. Ezen belül a felszámolási eljárás - a fizetésképtelenségi eljárás klasszikus formája - 7804-ről 7957-re nőtt 2004 és 2005 között, 2000-ben 4998 volt.
 
Tavaly a legtöbb új felszámolási eljárás a kereskedelem és javítás területén volt: 112 930 működő vállalkozásból 2375-öt érintett. Ezt követte az építőipar, majd az ingatlanügyletek és a gazdasági szolgáltatás. A legkevesebb új - mindössze négy - eljárás a halgazdálkodásban, illetve az egészségügyi, szociális ellátásban volt.

Az egyes ágazatokban fizetésképtelenné vált társaságok aránya a tavaly felszámolt összes céghez viszonyítva (darabszám szerint) a kereskedelem és javítás területén volt a legnagyobb, 29,85 százalék, ezt követte az építőipar, az ipar, a szálláshely-szolgáltatás, illetve vendéglátás, majd a szállítás, raktározás, posta és távközlés kategória.

Az adott ágazaton belül a felszámolt cégek aránya a működő cégekhez képest az építőiparban volt a legnagyobb tavaly (3,8 százalék), a következő az ipar (2,5 százalék), a szálláshely-szolgáltatás, és vendéglátás (2,3 százalék), kereskedelem, javítás (2,1 százalék) volt.
   
A legtöbb felszámolási eljárás Budapesten volt, az összes 30,7 százaléka, a következő 11 százalékkal Pest megye, majd 7,21 százalékkal Hajdú-Bihar megye következik. A legalacsonyabb arány Vas megyében volt, 1,08 százalék. A működőképes vállalkozások számára vetített felszámolási eljárásokat tekintve Magyarország jobb képet mutat, növekvő sorrendben a harmadik helyen állt tavaly az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott kelet-európai országok között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vélemény

Lendületben az adósságspirál

Ijesztően növekszik Magyarország államadóssága miközben folyik a pártok választás elötti ígéret-dömpingje. Akárki alakít is kormányt jövőre, a közszolgáltatásokba be kell vonnia a piaci logikát és a magántőkét, az állami eladósodás ugyanis nem folytatódhat.

hvg.hu Üzleti tippek

Hiteltartozás: nehezebb feketelistára kerülni

Kedvezően változtak a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) - korábbi nevén Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (BAR) - szabályai. Az adósnak legalább a minimálbérnek megfelelő összeggel kell minimum 90 napig tartoznia ahhoz, hogy BAR-listára kerüljön. Amennyiben rendezte tartozását, de a listán mégis szerepelnek az adatai, pert indíthat jogosuolatlan adatkezelés miatt.

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?