szerző:
hvg.hu

Kedvezően változtak a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) - korábbi nevén Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (BAR) - szabályai. Az adósnak legalább a minimálbérnek megfelelő összeggel kell minimum 90 napig tartoznia ahhoz, hogy BAR-listára kerüljön. Amennyiben rendezte tartozását, de a listán mégis szerepelnek az adatai, pert indíthat jogosuolatlan adatkezelés miatt.

Ettől az évtől a parlament pontosította a BAR-listára való felkerülés szabályait. Ennek értelmében az adósnak egyidejűleg két feltételt kell teljesítenie: legalább a minimálbér összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével kell folyamatosan, több mint 90 napon át késlekedni. Feketelistára kerülhetnek azok is, akik hamis okmánnyal igazolják magukat, hamis adatot közölnek, vagy bankkártyával visszaélést követnek el.

Mostanáig a rendszerben nyilvántartott 320 ezer adós nehezen vagy egyáltalán nem szerezhetett információt arról, hogy szerepel-e az úgynevezett feketelistán, és nem állt rendelkezésére megfelelő jogorvoslati rendszer. Januártól a pénzügyi intézményeknek már a szerződéskötés előtt, írásban tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a szankció lehetőségéről, majd 30 nappal az adatok KHR-be való továbbítása előtt újra értesítenie kell a tartozót. Ha pedig minden figyelmeztetés ellenére az ügyfél mégis a listán kötne ki, nyolc napon belül erről is értesíteni kell az érintettet, tájékoztat a Hajdú-bihari Napló.

Fontos változás az is, hogy az ügyfelek évente egyszer ingyenesen, bármelyik hitelintézetnél tájékozódhatnak arról, hogy szerepelnek-e a BAR-listán, s ha igen, milyen okból. A pénzintézetnek két munkanapon belül kell eljuttatnia az ügyfél kérdését a KHR-t üzemeltető Bankközi Informatika Szolgáltató Rt.-hez. A BISZ-nek 5 napon belül kell válaszolnia a banknak, az pedig két munkanapon belül köteles tájékoztatni az ügyfelet.

Pert indíthat bárki, aki álláspontja szerint jogosulatlanul került fel a listára, kifogással élhet a hitelintézetnél vagy a BISZ-nél, amit az adatközpontnak 15 napon belül ki kell vizsgálnia, s az eredményről írásban értesítenie az ügyfelet. Ha a beadványnak helyt adnak, két napon belül törölni kell az adatokat a listáról. Elutasítás esetén az ügyfél a tájékoztatás kézhezvételét követő 30 napon belül a lakhelye szerinti bíróságon pert indíthat.

Az új szabályozás középpontjában a fogyasztóvédelem áll, ugyanakkor a módosítás a január 1-je előtt feketelistára került ügyfelekre nem vonatkozik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
eurohirek.hu Gazdaság

A bankkártya-elfogadókról is készül feketelista

Az EU adatvédelmi bizottsága új irányelveket dolgozott ki azon kereskedők adatainak nyilvántartására, akiknek megszűnt a bankkártyák elfogadására vonatkozó szerződése. A „feketelista” csökkenti a csalás lehetőségét, egyúttal hatékonyabban védi a kereskedőknél keletkező adatokat.

Itthon

Jön a feketelista.hu

Internetes oldal létrehozását tervezi az Esélyegyenlőségi Minisztérium - értesült a HírTv. A honlapon azoknak a cégeknek vagy termékeknek a nevét közölnék, amellyekkel kapcsolatban valamilyen fogyasztóvédelmi probléma merült fel.

Kovács Andrea (hvg.hu) Gazdaság

Több sebből vérzik a banki feketelista

Adminisztrációs hiba, elmaradt felszólítás, pár ezer forintos tartozás – néhány példa arra, amikor az ügyfél indokolatlanul kerül a rossz adósok táborába. A bankok adósainak nyilvántartására szolgáló BAR-listán ma már 200 ezren szerepelnek. Ma sem lehet tudni, melyek a fel- és lekerülés pontos feltételei. A szükséges törvénymódosításon több szervezet is dolgozik, ám jóváhagyásának időpontja egyelőre bizonytalan.

MTI Itthon

Online feketelista a fogyasztókat megkárosító cégekről

Februártól a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) honlapján nyilvánosságra hozzák a fogyasztóvédők által határozatban elmarasztalt budapesti cégek nevét - közölte Baranovszky György, a FEOSZ ügyvezető elnöke.

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból

104 menedékkérőt mentett ki egy hajó Olaszországnál egy gumicsónakból

Nyomoz a rendőrség a Vári Attilát érintő ügyben

Nyomoz a rendőrség a Vári Attilát érintő ügyben

Általános sztrájk kezdődött Katalóniában

Általános sztrájk kezdődött Katalóniában

Fának rohant egy busz Borsodban, 10-en megsérültek

Fának rohant egy busz Borsodban, 10-en megsérültek

A kurdok felfüggesztik az Iszlám Állam elleni harcot

A kurdok felfüggesztik az Iszlám Állam elleni harcot