szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedvezően változtak a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) - korábbi nevén Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (BAR) - szabályai. Az adósnak legalább a minimálbérnek megfelelő összeggel kell minimum 90 napig tartoznia ahhoz, hogy BAR-listára kerüljön. Amennyiben rendezte tartozását, de a listán mégis szerepelnek az adatai, pert indíthat jogosuolatlan adatkezelés miatt.

Ettől az évtől a parlament pontosította a BAR-listára való felkerülés szabályait. Ennek értelmében az adósnak egyidejűleg két feltételt kell teljesítenie: legalább a minimálbér összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével kell folyamatosan, több mint 90 napon át késlekedni. Feketelistára kerülhetnek azok is, akik hamis okmánnyal igazolják magukat, hamis adatot közölnek, vagy bankkártyával visszaélést követnek el.

Mostanáig a rendszerben nyilvántartott 320 ezer adós nehezen vagy egyáltalán nem szerezhetett információt arról, hogy szerepel-e az úgynevezett feketelistán, és nem állt rendelkezésére megfelelő jogorvoslati rendszer. Januártól a pénzügyi intézményeknek már a szerződéskötés előtt, írásban tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a szankció lehetőségéről, majd 30 nappal az adatok KHR-be való továbbítása előtt újra értesítenie kell a tartozót. Ha pedig minden figyelmeztetés ellenére az ügyfél mégis a listán kötne ki, nyolc napon belül erről is értesíteni kell az érintettet, tájékoztat a Hajdú-bihari Napló.

Fontos változás az is, hogy az ügyfelek évente egyszer ingyenesen, bármelyik hitelintézetnél tájékozódhatnak arról, hogy szerepelnek-e a BAR-listán, s ha igen, milyen okból. A pénzintézetnek két munkanapon belül kell eljuttatnia az ügyfél kérdését a KHR-t üzemeltető Bankközi Informatika Szolgáltató Rt.-hez. A BISZ-nek 5 napon belül kell válaszolnia a banknak, az pedig két munkanapon belül köteles tájékoztatni az ügyfelet.

Pert indíthat bárki, aki álláspontja szerint jogosulatlanul került fel a listára, kifogással élhet a hitelintézetnél vagy a BISZ-nél, amit az adatközpontnak 15 napon belül ki kell vizsgálnia, s az eredményről írásban értesítenie az ügyfelet. Ha a beadványnak helyt adnak, két napon belül törölni kell az adatokat a listáról. Elutasítás esetén az ügyfél a tájékoztatás kézhezvételét követő 30 napon belül a lakhelye szerinti bíróságon pert indíthat.

Az új szabályozás középpontjában a fogyasztóvédelem áll, ugyanakkor a módosítás a január 1-je előtt feketelistára került ügyfelekre nem vonatkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
eurohirek.hu Gazdaság

A bankkártya-elfogadókról is készül feketelista

Az EU adatvédelmi bizottsága új irányelveket dolgozott ki azon kereskedők adatainak nyilvántartására, akiknek megszűnt a bankkártyák elfogadására vonatkozó szerződése. A „feketelista” csökkenti a csalás lehetőségét, egyúttal hatékonyabban védi a kereskedőknél keletkező adatokat.

Itthon

Jön a feketelista.hu

Internetes oldal létrehozását tervezi az Esélyegyenlőségi Minisztérium - értesült a HírTv. A honlapon azoknak a cégeknek vagy termékeknek a nevét közölnék, amellyekkel kapcsolatban valamilyen fogyasztóvédelmi probléma merült fel.

Kovács Andrea (hvg.hu) Gazdaság

Több sebből vérzik a banki feketelista

Adminisztrációs hiba, elmaradt felszólítás, pár ezer forintos tartozás – néhány példa arra, amikor az ügyfél indokolatlanul kerül a rossz adósok táborába. A bankok adósainak nyilvántartására szolgáló BAR-listán ma már 200 ezren szerepelnek. Ma sem lehet tudni, melyek a fel- és lekerülés pontos feltételei. A szükséges törvénymódosításon több szervezet is dolgozik, ám jóváhagyásának időpontja egyelőre bizonytalan.

MTI Itthon

Online feketelista a fogyasztókat megkárosító cégekről

Februártól a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) honlapján nyilvánosságra hozzák a fogyasztóvédők által határozatban elmarasztalt budapesti cégek nevét - közölte Baranovszky György, a FEOSZ ügyvezető elnöke.

Mióta egyre többen kérnek oltást, a csalókból is egyre több van

Mióta egyre többen kérnek oltást, a csalókból is egyre több van

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Uniós pénzt is költene az orvosbérek emelésére a kormány

Uniós pénzt is költene az orvosbérek emelésére a kormány