Kis galéria a Műgyűjtők éjszakáján

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyszerű, ízléses, könnyen átlátható, mint maga a galéria. Egy kis nézelődés után azért felmerül egy-két ötlet a me-mo-art honlapon. Pécsi Ferenc, a hvg.hu honlapkritikusa egy galéria honlapját elemezte a Műgyűjtők éjszakája alkalmából.

© hvg.hu
Egyszerű, mégis mutatós a Me-mo-art nyitóoldal. Akit érdekelnek a részletek, talán idegesíti, hogy csak úgy „átrohan” a galérián – csak a rutinosabb internetezők tudják megállítani a képeket. Nagyobb baj , hogy a honlap eleve élvezhetetlen azok számára, akiknek nincs a gépére telepítve a Flash lejátszó. Egy kis forgalomelemzéssel könnyen megállapítható, valós veszteség-e ez. Elemezgetés helyett célszerűbb lenne egy statikus verziót készíteni, ami automatikusan betöltődne azokon a gépeken, ahol a honlap nem találja a Flash lejátszót.

Látható, hogy a honlap a végletes egyszerűségre törekszik, de nem elfogadható, hogy megspórolják a művészek bemutatását, illetve a kiválasztott művészekkel foglalkozó legfontosabb hivatkozások megadását. Persze, ott van mindkét előadó weboldalának a címe, de ez nem elég. Egy rövid életrajz és a legfontosabb linkek megadása mindenképpen szükség lenne.

Ügyetlen a művek bemutatása. A kis képre kattintva külön, „meztelen” (a honlaphoz megjelenésével sem kapcsolódó, navigációs elemekkel sem rendelkező ) zsákutca-oldal nyílik meg. Innen már csak a böngésző „vissza” gombjával lehet visszajutni a kis (index) képeket bemutató oldalra. A hiba nem egyedi, az Ambulanciában is többször felbukkantak már ilyen oldalak. Furcsa, hiszen számos bevált internetes galéria-megoldás is létezik.

Az Események menü alatt a megnyitók meghívóinak szövegei olvashatók. Utólag ez nem annyira érdekes. Érdekesebb lehetne, ha néhány fotó, esetleg rövid videó „dúsítaná”. Érthetetlen, hogy a megadott linkek miért nem aktívak (kattinthatók). Nem igazán összeegyeztethető, hogy miként kerül a magyar nyelvű eseménynaptár élére Földényi László angol nyelvű szövege.

A Sajtóközlemény cím alatt minden van, csak az nem, amit ígér. Itt ugyan a sajtóban megjelent közlemények (cikkek, kritikák) sorakoznak, viszont egyetlen sajtóközleményt (press release) sem találtam. Talán érdemes lenne módosítani a menüpontot (javaslat: Sajtósarok)

A sajtó rendszeres információs szőnyegbombázása helyett praktikusabb lenne valamilyen korszerűbb módszerrel (e-mail értesítő jelentkezés alapján, RRS értesítő) kiszolgálni az újságírókat, illetve az események iránt érdeklődőket. A galéria, illetve a galériához kötődő művészek elég jól behatárolják a honlap közönségét. Ahogy a galériás szánára is nagyon fontos a látogatókkal és a vevőkkel kialakított szoros kapcsolat, úgy a honlappal sem érdemes megmaradnia a jelenlegi online prospektus-szinten. Mindenképpen javasolt egy olyan felület létrehozása, ahol a látogatók kérdezhetnek, illetve elmondhatják véleményüket. Erre leginkább egy blog lenne alkalmas, ahol a galériás a jelenleginél kötetlenebb formában oszthatná meg információit a közönséggel, ugyanakkor a látogatók, érdeklődők is elmondhatnák, hogy ők mit gondolnak a látottakról, kérdezhetnének a galériástól és esetleg a művészektől is.