Szállodaipar: Budapest továbbra is fuldoklik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu

Az április hamufelhő okozta visszaesést után a foglaltsági adatok újra egyre kedvezőbb képet mutatnak a magyar...

Az április hamufelhő okozta visszaesést után a foglaltsági adatok újra egyre kedvezőbb képet mutatnak a magyar szállodapiacon: a budapesti 3 csillagos házak kivételével (amelyek továbbra is csak a 2009-es szinten mozognak), jellemőzen 10 százalékkal javult a kihasználtság 2009 azonos időszakához képest.

A napi átlagárak (ADR) változása 2009-hez képest
©

Tovább esnek a szállodai szobaárak

A május sem hozott ugyanakkor változást az alapvető folyamatokat illetően: a szállodák alacsony(abb) napi árak segítségével érnek el a 2009-es év vonatkozó adatainál magasabb átlagos kihasználtságot. Kivételt csak az 5 csillagos hotelek jelentenek, ahol a szállodai tevékenység jövedelmezőségről legtöbbet eláruló RevPAR (egy kiadható szobára jutó átlagos szobaárbevétel) mutató is közel 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az árak alakulását illetően a helyzet - a korábbi trendeknek megfelelően - a budapesti szállodáknál a legkritikusabb, itt májusban is 15-17 százalékkal volt alacsonyabb napi átlagár (ADR) mint tavaly, míg a vidék házak árai alig 2-4 százalékkal maradtak csak el az egy évvel korábbitól.

Csak vidéken volt Pünkösd

A májusi hosszú hétvége (Pünkösd) ismét csak a vidéki hoteleknek kedvezett, amelyek május 22-én és 23-án akár 15-20 százalékkal magasabb átlagárat és foglaltságot is elérhettek, míg a budapesti szállodapiacot a Pünkösd szinte érintetlenül hagyta.

A hoteltípusok közül a wellness/gyógyszállodák az átlagár (ADR) és egy kiadható szobára jutó átlagos szobaárbevétel (RevPAR) alapján elmaradtak más házaktól, a kihasználtság és a TRevPAR szintjén azonban lényegesen jobb teljesítményt nyújtottak. (A TRevPAR - amely a jellemzően csomagban értékesítő szállodák egy szobára jutó átlagos árbevételét mutatja - akár 90 százalékkal is meghaladhatja egy városi szálloda vonatkozó adatát.)

Magyar Hotel Monitor (MHM)

Az MHM jelenleg 102 magyarországi szálloda napi adatszolgáltatása alapján készül. Az adatszolgáltatók 60 százaléka fővárosi ház, a nagy láncok (Accor, Danubius, Mellow, Hunguest) mellett jelentős számban egyedi hotelek adatai is szerepelnek a gyűjtésben.

Ecoline

 

Hozzászólások