szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar és román határ mentén kkv-kutatás zajlik, melynek célja a térség vállalkozásai innovációs, együttműködési képességeinek, valamint nemzetköziesedésének vizsgálata. Az eredmények a régió gazdaság- és vállalkozásfejlesztési politikáit is befolyásolhatják.

2009 novemberében a Szegedi Tudományegyetem, a szegedi székhelyű Fiatal Kutató Közgazdászok Egyesülete és a Temesvári Nyugat Egyetem együttműködésével kutatás indult a magyar-román határmenti térségben lévő kis- és középvállalkozások vizsgálatára. Az InCoDeSME elnevezésű projekt célja a Csongrád és Békés, valamint Temes és Arad megyékben székelő kkv-k működésének, innovációs és együttműködési hajlandóságának, aktivitásának feltérképezése, majd fejlesztési javaslatok megfogalmazása a szakpolitikai döntéshozók számára, valamint az eredmények széleskörű disszeminációja. A konzorcium munkáját és a kutatás sikerét a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a Magyar és Román Állam támogatja. A projekt első időszakában elkészültek azok a szakirodalmi és állapotfelmérő tanulmányok, amelyek összegzik a külföldi tapasztalatokat és megalapozzák a kérdőíves kutatást.

Jelenleg a román és a magyar megyékben egységes kérdőíves felmérés zajlik, amely a vállalkozások innovativitását, együttműködési készségeit és nemzetköziesedését kutatja, és a munka a tervek szerint egy hónapig tart. A végleges eredmények bemutatása, megismertetése a térség vállalkozásfejlesztési, innovációs és önkormányzati szakembereivel, illetve az érdeklődő vállalkozókkal, kutatókkal egy novemberben tartandó workshopon valósul meg, ahol a résztvevők CD könyv formájában is kézhez kapják a tanulmányokat. A kutatócsoport tagjai arra számítanak, hogy a megbízható kutatási adatok, eredmények hatására a későbbiekben a tényleges problémára irányuló határon átívelő fejlesztési programokat, akciókat lehet végrehajtani, emellett vélhetően hozzájárul a román-magyar határ mentén működő kkv-k, kutatási szervezetek és vállalkozásfejlesztési intézmények együttműködésének erősödéséhez, a térségen belül keletkező és hasznosuló innovációk megvalósulásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Üzleti tippek

Kétszázmillióra pályázhatnak a kkv-k

Versenyképességük fejlesztése és foglalkoztatási kapacitásuk bővítése érdekében összesen 200 millió forintra pályázhatnak a kisvállalkozások e hónap végéig, illetve szeptember 30-ig - derül ki abból a pályázati felhívásból, ami az Országos Foglakoztatási Közalapítvány (OFA) honlapján jelent meg.

MTI Itthon

Bírság helyett figyelmeztetnék a kkv-kat

A kis- és középválallalkozásokat segítő törvény módosításának általános vitájával, valamint három törvényjavaslat részletes vitájával zárta munkáját hétfőn az Országgyűlés.

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda