Számolja ki, mennyit kell adóznia a végkielégítése után!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi időben több egymásnak ellentmondó szakértői vélemény látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy kettő vagy négymillió forintig adómentes-e a végkielégítés. De Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője, továbbra is ragaszkodik saját jogértelmezéséhez, mely szerint 4 millió forintig nem kell különadót fizeti a végkielégítés után. Ezzel számol az Adózóna új kalkulátora is.

 A szakértő szerint a törvény értelmezésére jó példa, ha mondjuk 20 éves közszolgálati jogviszony után elküldik a közszféra dolgozóját. Neki 8 hónap végkielégítés és legalább 2 hónap munkavégzés alóli felmentés jár. Ez összesen 10 hónap. Ebből 2+2 hónap a 60 napra számított összeg, 6 hónap az ezt meghaladó rész. A jogszabály szerint külön-külön kell a két részre a 2 milliós korlátot figyelembe venni

 A hvg.hu egyik olvasójának, mint írja, tavaly október végén szűnt meg az állása, miután indoklás nélkül felmondtak neki. Hat hónapos felmentési idejében, vagyis október végétől június 21-ig bruttó 2,6 millió forintot keresett, melyből a volt munkahelye levonta az adót. Nem tudja viszont, hogy az új szabály értelmében neki kell-e adóznia végkielégítése után.

 A kérdésre, mint Angyal József mondta, csak akkor lehet pontos választ adni, ha tudjuk a felmentési idő alatt mikortól mentették fel a dolgozót a munkavégzés alól. A munkabért ugyanis az utolsó munkában töltött napon kell kiadni. Ez a dátum számít a jövedelem-szerzés időpontjának is. Amennyiben 2009.12.31-ig felmentették a munkavégzés alól, akkor nem vonatkozik a különadó az olvasóra, miután 2009-es jövedelemről van szó. De ha 2010 januárjában akár egyetlen napot is dolgozott a felmentési ideje alatt, akkor kell adóznia a végkielégítése után, mivel 2010-es jövedelemnek számít a felvett jövedelem. Amennyiben az idei jövedelemből az adót és a járulékot levonták, akkor az különadó előlegnek minősül, Így a jövedelem alapja visszamenőlegesen különadó alappá válik. Ez esetben október 31-ig a különbözetet kell befizetni. Ezzel számol az Adózóna új kalkulátora is.

A cikk itt folytatódik!

Jelentkezzen most a HVG Adózóna konferenciájára!

Tudjon meg mégtöbbet a magánszemélyek különadójáról és az évközi adóváltozásokról, jelentkezzen itt az Adózóna szeptember 16-i Adóváltozások konferenciájára! A konferencián tájékozódhat még a társaságiadóról és az osztalékadóról szóló törvény módosításáról, az adóalap megállapításának szabályairól, a banki különadóról, az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásáról és az ehhez kapcsolódó bejelentési kötelezettségről. A konferencia után konzultációra is van lehetőség. Tudjon meg mégtöbbet a konferenciáról és kattintson ide!