Karácsonyi bevásárlás: mekkora a roham a plázákban?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

December elején azt jósolta a GfK, hogy a magyarok idén az előző éveknél többet költenek majd a karácsonyi ajándékokra. Egy héttel az ünnepek előtt azonban a Nézőpont Intézet által megkérdezettek 53 százaléka már azt állította, a tavalyinál kevesebbet szánt az idén karácsonyi bevásárlásra. Spórolunk vagy nagyvonalúak vagyunk a karácsonyi ajándékoknál?

 A pesszimista várakozásokat igazolják a Pólus Center tapasztalatai, ahol a látogatók az eddigieknél is szerényebb büdzsével tervezik a karácsonyt. Az itt vásárlók többsége átlagosan 4-5 ezer forintot szán egy-egy családtag vagy barát ajándékára - meséli Gereben Mátyás, a Pólus Center ügyvezető igazgatója. Kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy több százezer forintot költsenek egy-egy drágább háztartási vagy elektronikai cikkre. Aki megteheti, jobban megfontolja, kiadjon-e ekkora összeget. Kisebb értékű elektronikai cikkeken, kozmetikumokon, könyveken vagy ruházati termékeken azonban nem spórolnak a Pólusba járók – hangsúlyozza Gereben Mátyás.

©

Tavaly a Gfk adatai alapján a szektor kereskedői dupla akkora forgalmat bonyolítottak a novemberi-decemberi időszakban, mint az év többi hónapjában. Idén viszont – a kereskedők tájékoztatása szerint – a vásárlók jobban kihasználták az év közben adódó lehetőségeket, és nem csak a karácsonyi nagy bevásárlásra helyezték a hangsúlyt, legalábbis a WestEnd City Center üzleteiben. A 2010-es év érdekessége – Prosits Attila ügyvezető igazgató szerint - hogy az éves látogatószám alakulása és hullámzása teljesen eltér az elmúlt 5-10 év mutatóitól. Míg a korábbi években a június, augusztus és az október hónapok uborkaszezonnak számítottak, addig 2010-ben ezidőtájt voltak olyan napok, amikor legalább annyi vásárló volt a Westendben, mint karácsony előtt. Ez az átlagosnak mondható napi 50-60 ezer vásárlónál húszezerrel jelent többet. A  szolgáltatások iránt azonban már sokkal hektikusabb volt a kereslet.

A vállalkozásokra specializálódott üzleteknél is felemás a kép

A cégek, közülük is elsősorban a kkv-k rendszerint az utolsó pillanatban kapnak észbe, hogy csökkenteni szeretnék adóalapjukat, s ehhez le kell faragniuk magas árbevételükből. Ez utóbbi viszont sokszor valóban csak év végén derül ki, így bevett módszer, hogy e cégek előrehozzák a következő évre tervezett kiadásaikat, és inkább megpróbálnak az idei költségkeretbe beleszuszakolni egy-egy „halaszthatatlan” beruházást. Nem ritka például, hogy december közepén jut eszükbe felújíttatni a számítógépes gépparkjukat vagy megrendelni az online értékesítési felület kialakítását – meséli Lukenics Viktor, a hvg.hu-nak nyilatkozó IGS Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója. Ilyenkor, mint mondta, egy nap alatt érkezik annyi megrendelés, mint máskor egy hónapban - nem véletlen, hogy az utolsó negyedév adja az éves bevételük 40 százalékát. A szokásos év végi kapkodás mellett - az ügyvezető szerint - sokat lendített a forgalmon az is, hogy cége idén csatlakozott egy üzleti kapcsolatépítésre specializálódott szervezethez.

Nem dicsekedhet hasonló év végi mutatókkal a tréningpiac egyetlen hazai szereplője sem. Év végén ugyanis már ritka az a cég, amelyik képezni szeretné a dolgozóit, ilyenkor már javában folyik a jövő évi tervezés – mutat rá Sebők Zsolt, az Art of Progress oktatási cég ügyvezető igazgatója, aki szerint javarészt ennek tudható be az ünnepek előtti pangás is. Az év közben tapasztalt havi átlagforgalom 50 százalékára, 5 millió forint alá esik a cég bevétele ebben az időszakban. A december hónap folyamán azonban mégsem unatkoznak, hiszen a tréningcégek ilyenkor töltik meg a jövő év első negyedéves naptárát.