Eddig 900 ezer autót bukott a Toyota a cunami miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu

Azt követően, hogy áprilisban még éves összevetésben közel 80 százalékkal esett vissza a Toyota hazai termelése, a...

Azt követően, hogy áprilisban még éves összevetésben közel 80 százalékkal esett vissza a Toyota hazai termelése, a világ vezető autógyártójánál most úgy számolnak, hogy ebben a hónapban már 90 százalékos kapacitáson működhetnek a cég szigetországi üzemei. A hír kellemes meglepetés, korábban ugyanis a vállalatvezetés arról tájékoztatott, hogy júniusban csak a maximális kibocsátás 70 százalékát érik majd el, a 100 százalékra pedig november-decemberig várni kell.

Ettől függetlenül a Toyota termelése közelében sem lesz az eredetileg tervezettnek 2011 egészében. A márciusban történt természeti csapás miatt az elmúlt hónapokban a vállalat csak Japánban nagyjából 550 ezerrel kevesebb autót gyártott, mint amivel az üzleti tervben számoltak, a szigetországon kívüli egységekben pedig további 350 ezres kiesésről adtak számot. A cég jelenleg globális kapacitása 50 százalékán termel.

Ahogy korábban jeleztük csak áprilisban majd félmillióval kevesebb autó hagyta el a japán autógyárakat, mint egy évvel korábban, s ebből a visszaesésből mintegy 300 ezerrel részesedett a három legnagyobb autógyártó, a Honda, a Toyota és a Nissan.

A Toyota egyébként szinte biztosan elveszíti globális vezető pozícióját a természeti csapás miatt, hiszen a japán cég tavaly is mindössze 30 ezerrel több autót értékesített, mint fő riválisa, az amerikai General Motors.

Ecoline