VG: duplájába kerülne az Erzsébet-utalvány a multiknak

VG: duplájába kerülne az Erzsébet-utalvány a multiknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Már közel egy hónapja tárgyal a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) az Erzsébet-utalványok elfogadásáról a multinacionális áruházláncokkal, de megállapodás még nem született egyikükkel sem - írja a Világgazdaság. "Több nemzetközi élelmiszerlánccal megtörtént a kapcsolatfelvétel, és előrelépés, hogy néhányukkal már egyeztetések is voltak" – mondta a Világgazdaságnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a tárgyalások mikorra vezetnek eredményre, mert két-három alapvető feltételben kell megegyezni - mondta a főtitkár a VG-nek. Vámos György biztos abban, hogy a látszat ellenére a NÜSZ és a nemzetközi áruházláncok (Auchan, Tesco, Spar, Cora) is érdekeltek a megállapodásban.

„Bízunk benne, hogy a megállapodás hamarosan megszületik” – közölte a Tesco. A probléma az, hogy a NÜSZ eddig egyetlen külföldi tulajdonban lévő áruházlánccal sem kötött szerződést az elfogadásról, míg a magyar áruházláncokkal – úgy mint a CBA, Coop, Reál és az Arzenál – már tavaly év végén aláírták a szerződést.

©

A megállapodást nehezítheti, hogy a magyar láncokkal 3 százalékos elfogadói jutalékban állapodtak meg, míg a külföldieknek ennek dupláját, hat százalékot ajánlottak. Ezt pedig a kis árréssel kalkuláló nagy áruházláncoknál már nem egyszerű feladat kigazdálkodni. Szintén a tárgyalási feltételek között szerepel, hogy az Erzsébet-utalványokat a cégek hetente vagy havonta válthatják-e vissza.

Kujbus Tibor, a Reál Hungária Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója pedig korábban a lapnak azt mondta, a magyar kereskedők húsz éven át versenyhátrányban voltak a multikkal szemben, ezért helyes döntésnek nevezte, hogy az Erzsébet-utalvány profitja magyar kézben marad.