Népszabadság: itt a papír Simicska közgépes kapcsolatáról

Népszabadság: itt a papír Simicska közgépes kapcsolatáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszabadság szerint egy közbeszerzési dokumentumból kiderült Simicska Lajos évek óta őrzött titka: papír van arról, hogy a kormányközeli üzletember a Közgép Zrt. tulajdonosa. A Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. „tényleges tulajdonosának minősülő természetes személy dr. Simicska Lajos” – a lap hétfői cikke szerint ez olvasható a Nyilatkozat címet viselő dokumentumban, amelyet Németh Miklós vezérigazgató írt alá.

A lap emlékeztet: a magyar sajtó évek óta próbálja bizonyítani, hogy a Közgép nemcsak a szóbeszéd szerint, hanem ténylegesen is Simicska Lajos cége. Eddig azonban nem találtak olyan iratot, amely ezt igazolta volna.

Simicska Lajost a média óvatosabb fele nem szívesen nevezte meg a Közgép tulajdonosaként. A szerkesztőségek és jogászaik nem vállalták, hogy egy sajtóperben a bíróság előtt próbálják valamivel alátámasztani: nemcsak úgy hallották, de bizonyítani is tudják az egyre befolyásosabb üzletember érdekeltségét az állami nagyberuházásoknál milliárdokat kasszírozó építőipari cégben – fogalmaznak a cikkben.

A Népszabadság birtokába jutott dokumentum szerint Németh Miklós vezérigazgató leírta és aláírta: a Közgép tulajdonosa Simicska Lajos. A vezérigazgató törvényi kötelezettségének tett eleget, amikor megnevezte cége tényleges tulajdonosát. Az új közbeszerzési törvény szerint ha részt akar venni ugyanis vállalatával egy közbeszerzési eljáráson, nyilatkoznia kell a Közgép tulajdonosairól is. Márpedig Németh Miklós nyilatkozata láthatóan éppen egy közbeszerzési eljárás kiírója számára készült – jegyzik meg.

A lap szerint lehet, hogy Simicska Lajos nem a Közgép vezérigazgatóját kárhoztatja majd „titka” nyilvánosságra kerüléséért. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent kiírások alapján a Közgép több mint egytucatnyi pályázatkiírónak elküldhette ugyanis ezt a nyilatkozatát. Ilyen például a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatala, amely éppen kármentesítésre keres vállalkozókat, vagy a mélyépítőt kereső XVII. kerületi önkormányzat, az M5-ös autópályán építkező Állami Autópálya-kezelő, a rendezvénytér kialakítására készülő győri polgármesteri hivatal, vagy akár a Baross tér felszíni rendezéséhez kivitelezőt kereső BKV.

©

A Reuters is kíváncsi volt

A Reuters hírügynökség március közepén írt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz hű üzletemberek tartják ellenőrzésük alatt itthon a közpénzek és az uniós források elosztásáért felelős intézményeket. A cikk szerint Nyerges Zsolt cége, a Közgép 2010 óta jelentős, 200 milliárd forint értékű állami megbízásokat kapott, és Nyerges egyike azon szereplőknek, akik a Fidesz körül az elmúlt tizenöt évben kiépült üzleti birodalom tagjai.

Megemlítik az írásban Simicska Lajos és Nyerges közös reklámcégét, a Publimontot is, amely mások mellett a BKV egyes reklámfelületeinek továbbértékesítével foglalkozik, és csak a Szerencsejáték Zrt.-től 250 millió forintos megbízást zsebelt be az elmúlt három hónapban.

Nyerges nem kívánt a Reutersnek nyilatkozni, Simicska pedig nem válaszolt a megkeresésre.

A Napifix blog szerzője Találkozni akarok Lajossal és Zsolttal! néven Facebook-csoport hozott létre, arra hivatkozva, hogy sokan csak a nevüket ismerik a médiából, de jelentős befolyásuk van egyes pénzügyekre.

A Demokratikus Koalíció pedig korábban arra szólította fel a kormányt: hozzák nyilvánosságra, hogy kik állnak az állami megbízások sorát elnyerő Közgép Zrt. mögött.