szerző:
MTI

A versenyképesség javítása érdekében adójóváírás formájában 20 milliárd eurós tehercsökkentést jelentett be kedden a francia kormány a vállalkozások számára, a következő három évre. Az összeg felét megtakarításokból, 10 milliárd eurót pedig a 2014-ben hatályba lépő áfaemelésből finanszíroz az állam.

A Jean-Marc Ayrault kormányfő által ünnepélyesen bemutatott "versenyképességi paktum" szinte teljesen egészében átveszi annak a jelentésnek az ajánlásait, amelyet a köztársasági elnök megbízásából Louis Gallois, az Airbus anyavállalata, az EADS korábbi vezetője készített arról, hogyan válhatna versenyképesebbé a francia gazdaság Európában. A 35 pontos javaslatcsomagot hétfőn hozta nyilvánosságra Gallois. 

"Jelentős és meghatározó szakaszt nyitunk, amely kivezeti hazánkat és gazdaságunkat a válságból" - fogalmazott az intézkedések ismertetésekor a kormányfő. Hozzátette: "a globalizációban hazánknak világos stratégiára van szüksége ahhoz, hogy egyszerre váljon versenyképesebbé és szolidárisabbá".

Ahhoz, hogy a francia vállalatok levegőhöz jussanak és behozzák az elmúlt évtizedben a versenyképesség területén mutatott lemaradásukat, Gallois a munkáltatói járulékok 20 milliárd eurós, a munkavállalói terheknek pedig 10 milliárd eurós csökkentését javasolta, hasonlóan a Francia Munkaadói Szövetség (MEDEF) követeléséhez.

Megfogadva a munkáltatókra vonatkozó ajánlást, de elutasítva az azonnali sokkszerű járulékcsökkentést, a kormány 20 milliárd eurós összegben úgynevezett munkahelyteremtői és versenyképességi adójóváírást vezet be a társasági adóra. Az intézkedés minden vállalatot érint a foglalkoztatottak számának arányában, maximálisan bruttó 3500 eurós összegben. 

A 20 milliárd euró finanszírozására a kormány 2014-től további 10 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő, és megemeli az áfát a jelenlegi 19,6-ról 20 százalékra. A vendéglátó- és építőiparban érvényes 7 százalékos áfa pedig 10-re emelkedik. Ezzel párhuzamosan az alapvető élelmiszerek és az energia 5,5 százalékos kedvezményes áfája viszont 5 százalékra csökken. 

A Gallois-jelentés ajánlásainak megfelelően a kormány növeli a kis- és középvállalatoknak járó exporttámogatásokat, és a közbeszerzési piac 2 százalékát nekik tartja fent. A nagyvállalatok igazgatótanácsában pedig ezután két helyet kell biztosítani az alkalmazottak képviselőinek annak érdekében, hogy ők is részt vehessenek a cégeket meghatározó döntésekben.          

Az adójóváírás a 2014-es költségvetést fogja terhelni, miután a vállalatok először az idén igényelhetik ezt a jövő évi tevékenységükre. A 10 milliárd eurós költségvetési megtakarítás pedig 2014-2015-re érvényes, 2016-tól pedig "újfajta környezetvédelmi adózást" is tervez a kormány, legalább 3 milliárd eurós összegben. A kormányzat számításai szerint az intézkedéssorozattal 6 százalékkal csökkenek a munkára rakodó terhek Franciaországban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

Meghalt egy rab a szegedi börtönben

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője

Így könnyű: piszkos trükköket vetett be a Google – állítja a Mozilla egyik volt vezetője