szerző:
Szabó Balázs

Az induló vállalkozások mindössze csekély hányadából válik globális vállalat, ugyanakkor a kezdeti fázisban mindannyian ugyanazzal a kihívással találkoznak: milyen finanszírozással hidalják át termékük- vagy szolgáltatásuk fejlesztését és a piaci bevezetését.

Az induló vállalkozások számára a banki hitelezés nehézségekbe ütközik, hiszen nincsen előéletük, sem olyan tárgyi eszközük, amely fedezetet tudna jelenteni egy hitel igénylésekor. A startupok jellemzően az alapítók saját pénzéből, vagy család és barátok kezdeti befektetésének segítségével indulnak. Esetenként csatlakozik hozzájuk egy vagyonos magánszemély, úgynevezett „üzleti angyal”, aki némi tulajdonrészért cserébe segíti a projekt kezdeti finanszírozását, valamint ezen túlmenően iparági tapasztalataival, kapcsolataival is az alapítók rendelkezésére áll.

A piacra lépés előtti fázis (termékfejlesztés, tesztelés) legtöbb esetben a vállalkozók saját tőkéjéből, üzleti angyalok finanszírozásából vagy vállalkozásgyorsító programok (acceleratorok) által tulajdonrésszel vagy anélkül felajánlott finanszírozásból valósul meg, különösen az infokommunikációs iparágakban. Teljesen más megközelítést igényel azonban egy kísérleti gyógyszerkutatás, vagy az energetikai szektorban induló vállalkozás. A tőkeigényes indulással jellemezhető iparágak finanszírozásánál intézményi befektető segítheti ezt a folyamatot, de ez utóbbi csak tapasztalt vállalkozói múlttal rendelkező alapítók esetében lehet valós opció.

A szerző
Szabó Balázs az innovatív induló vállalkozásokat segíti nemzetközi tőkebevonással és stratégiai tanácsokkal. Az első Hungarian Innovation Day főszervezője, amely mögé olyan jelentős szervezetek sorakoztak fel támogatóként, mint a Brit Kockázati és Magántőke Egyesület, valamint az EBRD. A „Jövő vezetője" elismerésben részesült Hágában a World Foresight Forumon, Olaszországban az Ambrosetti Forumon, Szentpéterváron a St. Petersburg International Economic Forumon, valamint Moszkvában az Open Innovations Forumon. A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) oktatási bizottságának tagja. A www.cee-startups.com startupokkal és befektetésekkel foglalkozó blog szerzője.

Amennyiben magas piaci növekedési potenciállal rendelkezik a vállalkozás és globális piacra kíván lépni a termékével/szolgáltatásával, a következő megcélozható finanszírozási kör már a kockázati tőke (Venture Capital). Klasszikus kockázatitőke-befektetőhöz nem célszerű túlságosan korai fázisban fordulni (kivételt képez ez alól a korai fázisú/magvető kockázati tőke, amely a Jeremie 2-es programok eredményeképpen már megjelent Magyarországon is). Ebben a fázisban olyan alacsony a cégérték a végleges termék vagy szolgáltatás piacra lépése előtt, hogy szinte lehetetlen jó kondíciókkal megállapodni a vállalkozók részéről.

A befektetést megelőzően a kockázati tőkebefektető felméri a vállalkozás aktuális (tranzakció előtti) cégértékét (beleértve a technológiai fejlesztések, szabadalmak, tárgyi és egyéb immateriális eszközök piaci értékét). A befektető meghatározza továbbá a befektetendő összeggel megnövelt (tranzakció utáni) cégértéket is, és ez alapján kalkulálja az általa elvárt tulajdoni hányad mértékét. Amennyiben túl korán keressük fel a kockázati tőkést, amikor még csak egy ötlet, vagy kezdetleges prototípus áll rendelkezésre, hiába az érdeklődés, legtöbbször nem születik megállapodás, hiszen a cég befektetés előtti értéke és a kockázati tőke által preferált befektetési nagyságrend nem áll megfelelő arányban egymással.

Legtöbb esetben célszerű tehát vállalkozásunkat önerőből, üzleti angyalok vagy intézményi magvető befektetők (a klasszikus kockázati tőkebefektetőhöz képest kevésbé kiforrott vállalkozásokat is, alacsonyabb összeggel finanszírozó intézményi befektető) segítségével elindítani. A termék piacra vitelét követően a felhasználók, szerződött partnerek felmutatása növeli a cégértéket, ezáltal lehetővé téve a kedvezőbb együttműködés kialakítását a kockázatitőke-befektetőkkel.

A befektetők számára a vállalkozás minden átlépett mérföldköve (például prototípus, béta-verzió, partneri megállapodások, első ügyfelek, fizető ügyfelek száma) bizonyítéka annak, hogy a vállalkozás értékes befektetési célpont lehet. Meggyőződhet arról, hogy a vállalkozó azonosított egy piaci igényt, a termékfejlesztés kezdeti folyamatát is sikeresen vette, valamint fizető ügyfelekkel, felhasználókkal validálta az üzlet növekedési potenciálját.

A kockázati tőke és a potenciális befektetési célpontot jelentő cégek között az Egyesült Államokban már hosszú ideje online platformok segítik a kapcsolatfelvételt (például Angellist), illetve teremtik meg a befektetési piac átláthatóságát, hatékonyságát. Egy hatékony piacon a korábbi vállalkozói teljesítmények figyelembevétele jelentősen javítja az induló vállalkozások tárgyalási pozícióját. Európai piaci szakértők (például Max Niederhofer, Sunstone Capital) szerint régiónk egyik nagy hátránya, hogy kevésbé transzparensek a befektetési piacok, így az információ hiány miatt a kockázati tőkések óvatosabbak, konzervatívabbak befektetéseikkel kapcsolatban. Régiónkban ezt a szerepet a Közép-Kelet Európára összpontosító inveAst.net befektetési platform kívánja betölteni, amely olyan eseményekkel lépett partnerségre, mint a Budapest Bank Startup-verseny (amely jelentkezési határideje ma zárul), valamint az Isztambulban rendezendő Webit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szabó Balázs Vállalkozás

Startup vagy kkv, mi a különbség?

Napjainkban az induló innovatív vállalkozások (startupok) nagy népszerűségnek örvendenek, de meghatározásuk gyakran nem tisztázott, még szakmai körökben sincs egységes álláspont a definícióra. Lehet átfedés, ugyanakkor a megfeleltetés nem egyértelmű. Vállalkozásokkal, vállalkozásfinanszírozással foglalkozó cikksorozatunk első részében arra adunk választ, hogyan is viszonyul egymáshoz a kkv és a startup vállalkozás fogalma.

22 embert kellett kimenekíteni a békési uszodából

22 embert kellett kimenekíteni a békési uszodából

Caravaggio és Bernini művei Bécsbe költöznek

Caravaggio és Bernini művei Bécsbe költöznek

Trump szankciókkal fenyegetett, ha nem lesz sikeres az amerikai alelnök ankarai tárgyalása

Trump szankciókkal fenyegetett, ha nem lesz sikeres az amerikai alelnök ankarai tárgyalása

Végre kedvére való interjút készítettek Kimi Räikkönennel

Végre kedvére való interjút készítettek Kimi Räikkönennel

Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland család

Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland család

Belebukott a rasszista botrányba a bolgár fociszövetség elnöke

Belebukott a rasszista botrányba a bolgár fociszövetség elnöke