szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vadhúst, vetőmagot, de elsősorban technológiát importálnának Magyarországról az azeriek.

A keleti nyitás jegyében együttműködési megállapodásról tárgyalt Bahram Aliyev az azerbajdzsáni Mezőgazdasági Ügyek Minisztériumának miniszter-helyettesével Szakács Tibor és Bodnár Ferenc az Új Piacok Kereskedőház vezérigazgatója és vezérigazgató-helyettese.

Azerbajdzsánnak évi 2 millió tonna takarmányra van szüksége, és 350 ezer tonna húsra, amely szükséglet kielégítésében számítanak a magyar kis- és középvállalkozások segítségére. Potenciális üzletet látnak az élőállat importban. Aliyev kiemelte, hogy elsősorban nem késztermékek, hanem technológiák adoptálása érdekelné őket, és szeretettel várnak minden olyan megoldást, ami segíthet az ország importérzékenységének enyhítésében. Aliyev kitért a vadhús importálásának lehetőségére is, ami reménnyel töltheti el az ágazatban érintetteket, hiszen a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Kardeván Endre a Sohollári-völgyben rendezett zalai vadászati évadnyitón mondott beszédében, már a közétkeztetésben is vadhúst vizionált. Az állattenyésztéshez és egyéb, például a borászathoz szükséges technológiát szívesen importálnák hazánkból, ezért a kaposvári egyetem és az azeri mezőgazdasági egyetem között oktatási, és szakemberképzési együttműködés indul ősztől. Rövidtávon, 2015-ig tovább szeretnék növelni a két ország együttműködését, ami Szakács Tibor szerint a 2012. december 5-én nyílt bakui kirendeltség aktivitásának köszönhetően az elmúlt háromnegyed évben élénkült. Bodnár Ferenc úgy vélekedett, hogy a magyar vállalkozások számára nagy lehetőség rejlik a magyar technológiák azeri mezőgazdaságban való meghonosításában, de ez csak úgy elképzelhető, ha jelen vannak a piacon, és kockázatot vállalnak. Az Új Piacok Kereskedőház Zrt.-t 50 százalékban a Széchenyi Kereskedelmi Bank, ötven százalékban pedig négy magánszemély tulajdonolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora