szerző:
Szabó Balázs

Az induló vállalkozások legtöbbje számára a befektető szerzés hamar aktuálissá váló kérdés, hiszen csak kevés startup üzleti modellje alkalmas arra, hogy rögtön bevételeket tudjon termelni és önerőből képes legyen nemzetközi piacokat megcélozni. Mielőtt elkezdődne a nemzetközi terjeszkedés (a startupok között csak skálázódásnak nevezik) általában megelőzi egy hosszabb fejlesztési folyamat, tesztelés, a piaci illeszkedés próbálgatása, majd a korai ügyfelek/felhasználók bázisának kiépítése.

A legtöbb esetben a bevételtermelés és a végleges termék/szolgáltatás fejlesztése közötti időszak külső finanszírozást igényel, amelyre üzleti angyalok, magvető alapok jelenthetnek megoldást. A vállalkozók egy része már tapasztalatból tudja hogyan néz ki ez a folyamat, de aki még nem tapasztalta meg a kockázati tőkebefektetés lépéseit, azok számára összegyűjtöttük, hogy melyek azok a fázisok amelyekre számítani kell, ha tőkebevonást terveznek.

A befektetési folyamat startupoknak lépésről lépésre 15 pontban:

1. A startup elhatározza, hogy a további fejlesztésekhez, terjeszkedésekhez tőkére van szüksége

A szerző

Szabó Balázs az innovatív induló vállalkozásokat segíti tőkebevonással és üzletfejlesztési tanácsokkal az InVendor üzletfejlesztési vezetőjeként. Az első inveAst CEEMEA fókuszú befektetői rendezvény szervezője, amelyet a Bloomberggel közösen rendezett meg Londonban. A „Jövő vezetője" elismerésben részesült Hágában a World Foresight Forumon, Olaszországban az Ambrosetti Forumon, Szentpéterváron a St. Petersburg International Economic Forumon, valamint Moszkvában az Open Innovations Forumon. A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) oktatási bizottságának tagja. A www.cee-startups.com startupokkal és befektetésekkel foglalkozó blog szerzője. Startup és befektetés témában számos nemzetközi magazinban publikált (pl. Forbes) A Kairos Society Global innovatív vállalkozói szervezet nemzetközi tanácsadó testületének tagja.

2. Elkészíti az üzleti tervet és a cég befektetési fókuszú összefoglalóját (szakmai nyelvben csak one page)
3. A befektetők megkeresése
4. A befektetők előzetes mérlegelése (először csak az írott anyagok alapján), majd megkezdődik a személyes ismerkedés céglátogatások, találkozók formájában
5. Kölcsönös érdeklődés esetén a befektetők a befektetési feltételrendszert tartalmazó dokumentum tervezetét a startup rendelkezésére bocsájtják. Ezt hívja a szakma „term sheet”-nek, amely tartalmazza a befektetés összegét, a tulajdoni hányadokat, opciókat, kontrolljogokat és egyéb részleteket a gördülékeny együttműködés érdekében
6. A startup megvitatja házon belül a feltételeket
7. A vállalkozás elfogadja az indikatív feltételeket
8. Megkezdődik a cég, alapítók, szellemi tulajdonok, szabadalmak, stb. üzleti, jogi,pénzügyi átvizsgálása (due diligence)
9. Az átvilágítást követően az indikatív ajánlatot jóváhagyják, vagy módosítják
10. A kockázati tőkés befektetési bizottsága (investment committee) az indikatív feltételeket jóváhagyja, módosítja, vagy elveti
11. A befektetési ajánlat megtétele (amely már jogi erejű)
12. A befektetési feltételek formális elfogadása a startup által.
13. Jogi egyeztetések, először a VC és az őket képviselő jogász között, majd a a startup és a kockázati tőke befektető között, míg egyezségre nem jutnak
14. Befektesés megtörténik
15. Az új befektető tőkét emel a startupban (és általában a boardban is szerepet vállal)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már csak az a kérdés, mennyire lesz vad a rendőrség – mától bűn, ha valaki hajléktalan

Már csak az a kérdés, mennyire lesz vad a rendőrség – mától bűn, ha valaki hajléktalan

Magyarországra jön Chuck Norris

Magyarországra jön Chuck Norris

Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Újabb katonákat börtönöznének be Törökországban

Újabb katonákat börtönöznének be Törökországban

A kislánya óvodai menzapénzén spórolt, nyomoznak a NAV-os ellen

A kislánya óvodai menzapénzén spórolt, nyomoznak a NAV-os ellen

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos