Hogyan válasszak cégnevet?

Hogyan válasszak cégnevet?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy induló vállalkozás számára gyakran nem egyszerű, de az egyik legfontosabb feladat a jó cégnév kiválasztása. A jó cégnév nemcsak megkülönböztet másoktól, de beazonosítja a tevékenységet vagy a terméket. A névválasztásnak természetesen megvannak a megfelelő jogi és nyelvtani szabályai, ezeket is összefoglaljuk.

A vállalkozás nevének tükröznie kell a cég karakterét, tevékenységi körét. Vagy utalnia kell arra a termékre, szolgáltatásra, amit be akar márkázni a cég, például Cukorka Bt. Gondolj arra is, hogy ezt a nevet fogod reklámozni, ezért figyelemfelhívónak, könnyen megjegyezhetőnek kell lennie.

A cégbíróság nem fogadja el azokat a neveket, amelyek a már bejegyzett cégnévtől csak rag, szám vagy toldalék által térnek el. Az eltéréshez legalább egy értelmes szó szükséges. A cégalapítás során ügyelni kell arra is, hogy a választott név (vezérszó) eltérjen a már bejegyzett cégnevektől, azaz olyan nevet válassz, amit más még nem használ.

Cégnév választás során betartandó szabályok

A cégnév legalább a vezérszóból és a társasági forma megjelöléséből áll, például Cukorka Korlátolt Felelősségű Társaság.

A cégnév továbbá tartalmazhatja a tevékenységre utaló kifejezést is a vezérszó és a társasági forma között, a fenti példa alapján Cukorka Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság.

A cég rövidített neve pedig csak a vezérszót és a társasági forma rövidítését használja, Cukorka  Kft.

Foglalt cég nevek ellenőrzése

Azt pedig, hogy egy adott cégnév foglalt-e, legegyszerűbben a www.e-cegjegyzek.hu minisztériumi portálon tudjuk ellenőrizni a „cég keresése név alapján” opciót választással.