500 métert menni 20 óra alatt az száguldás? És a Holdon? – videó a Puliról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nálunk járt a magyar holdjáró, a Puli Space Technologies roverja. Jövőre a Holdra repül, és miután teljesíti küldetését, magyar emlékművé válik. A speciális robotkutyáról kiderült, hogy a legjobban a homokos, kavicsos talajviszonyokat kedveli, akár félméteres szintkülönbségeket is képes megmászni, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor az 5 kilométeres Hold-maratonon is indul.

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar rovert a Budapesti Városházán kiépített vezérlőközpontból távirányítják, és a Puli tesztelésen járt már Marokkóban és Hawaiin is. Hozzánk viszont emberi kísérettel érkezett.

A Puli az egyik nagy reménysége a Google Lunar X Prize (GLXP) versenynek. A 20 millió dolláros első díjjal meghirdetett GLXP célja: felmutatni, hogy az állami beruházásoknál olcsóbb, jobb és kreatívabb technológiai fejlődés is elérhető az űrkutatásban. A Moon 2.0 néven is ismert pályázat iránt összesen 33 csapat érdeklődött, mára 18 csapat maradt, a legtöbben amerikaiak. A magyar Puli Space Technologies jól áll, a 35 fős, zömmel önkéntesekből verbuvált csapat már a finisre készül. Ennek nyitánya júniusban éppen Budapesten lesz, az összes versenyben lévő csapat "team summit"-ra kapott meghívót, melyet a Magyar Tudományos Akadémián tartanak.

Hozzászólások