szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia állam 20 százalékos részesedést vásárol a jelenleg magánkézben lévő Alstom francia nagyvállalatban, és legfőbb részvényesként bizonyos feltételekkel elfogadja a General Electric (GE) ajánlatát a konglomerátum energetikai ágazatának felvásárlására - jelentette be pénteken Arnaud Montebourg francia gazdasági miniszter.

A másfél hónapos tárgyalássorozat végén a francia kormány az amerikai óriás javára döntött a német Siemens és a japán Mitsubishi Heavy Industries (MHI) közös ajánlatával szemben. 

A gazdasági miniszter jelezte, hogy a kormány szándéklevelét már elküldte Jeff Immeltnek, a GE elnökének, és ebben részletezte a feltételeket is. Montebourg szerint egy francia-német közös energetikai nagyvállalat létrehozása a Siemens és az Alstom egyesítésével, amely eredetileg az ő terve volt, sértette volna az uniós versenyszabályokat.

A kormány bejelentését követően az Alstom igazgatótanácsának kell kimondani végső szót arról, hogy elfogadja-e a GE ajánlatát a tárgyalások megkezdésére. A GE ajánlata hétfőig van érvényben, az Alstom péntek reggel jelezte, hogy addig meghozza a döntést. 

Ahhoz, hogy a miniszter szavai szerint a kormány érvényesíteni tudja "patrióta éberségét" a francia nagyvállalatban, felvásárolja a jelenleg legnagyobb részvényesnek számító Bouygues 29 százalékos részesedésének kétharmadát, és a húszszázalékos tulajdonrésszel a legfőbb részvényesé válik. Az összeget nem tette közzé egyik fél sem, de a pénteki tőzsdezárás előtti árfolyamok alapján a húszszázalékos részesedés 1,72 milliárd euróba kerülhet. 

A Bouygues 2006-ban az államtól vette meg a 29 százalékos tulajdonrészt.

A kormány által szabott feltételek szerint az energetikai ágazatban az Alstom és a GE 50-50 százalékos tulajdonrésszel közös vállalatot hoz létre a gázturbinák, a vízierőművek és az energiahálózatok divíziójában. A francia kormánynak a cég döntéshozatali folyamatában vétójoga lesz, és megtarthatja a nukleáris fejlesztések szellemi tulajdonát.

Az Alstom látja el ugyanis a francia nukleáris erőműveket gázturbinákkal, ezért Párizs nem venné jó néven, ha az ország szuverenitását érintő szektor amerikai ellenőrzés alá kerülne.

A GE legutóbbi, csütörtökön közzétett ajánlata hasonló megoldást kínált: három közös vállalat létrehozását az Alstommal az energetikai ágazatban, megtartva az eredeti 12,35 milliárd eurós értékű ajánlatot. A GE mintegy ezer új munkahely létrehozását is vállalta a következő három évre, valamint arra is ígéretet tett, hogy a négy energetikai divíziójának székhelyét áthelyezi Franciaországba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

Igénytelenség, hányinger – a Pesti TV „libsiző” riportját osztja az SZFE új kezekben lévő Facebook-oldala

Kunetz Zsombor a járványügyi korlátozásokról: Ki kell nyitnunk!

Kunetz Zsombor a járványügyi korlátozásokról: Ki kell nyitnunk!