szerző:
Vitéz F. Ibolya
Tetszett a cikk?

Ötmilliárdos állami tanácsadói tenderre startoltak rá olyan formációk, amelyeknek a neve szerepel az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) vizsgálati anyagában. A gyanú szerint a bevont alvállalkozók megcsapolták a közbeszerzések szabályosságának kontrolljára adott uniós pénzeket.

Négy udvari bedolgozó és két fekete ló – hatan jelentkeztek arra a megatenderre, amelyben 5 milliárd forintért keres tanácsadókat a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP). Az állami cég az uniós pénzekből finanszírozott projektek közbeszerzéseinek előkészítéséhez és lebonyolításához von be külső segéderőket. Az NFP fennhatósága alá tartozik az egyik legvaskosabb, a környezeti és energiahatékonysági operatív program, konkrétabban az ivó- és szennyvíz, illetve hulladékgazdálkodási beruházások közbeszerzései. Honlapja szerint több mint háromezer eljárás (több százmilliárd forint összértékben) lebonyolítására készül a 2020-ig tartó időszakban.

A jelentkezők többsége régi bedolgozója az állami szervezeteknek. A CEU Tender (amelynek nincs köze a Közép-európai Egyetemhez, a CEU-hoz), valamint Nagy Szilárd ügyvédi irodája az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ), majd a Miniszterelnökséggel szerződött, mégpedig a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésére. Mint a HVG kiderítette, mindkettejük neve felbukkant a nemrég óriási botrányt kavart csúcs-csalásügyben, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálati anyagában, amelynek nyomán nyomozás is indult. Egyelőre csak annyit tudni, hogy a gyanút a tanácsadói munka teljesítésébe bevont alvállalkozók fiktív számlái, illetve készpénzes kifizetései keltették fel. A CEU Tender nem alvállalkozó volt, hanem tagja annak a népes konzorciumnak, amely 960 millió forintért segédkezett az NFÜ közbeszerzési felügyeleti főosztályának a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésébe. Ugyanezen feladatra, csak később a Nagy és Pál Ügyvédi Irodával kötött egymilliárd forintos szerződést a főkontroller főosztály. A Miniszterelnökség is elégedett lehetett az eredményekkel, tavalyi szerződéslistáján legalábbis 200 + 200 millió forinttal szerepel a CEU Tender a Nagy és Kiss Ügyvédi Irodával közösen (Nagy Szilárd időközben társat váltott, a mostani megatenderre is az új felállásban nevezett).

Megy a szekér

Kormányzati berkekben nem ismeretlen versenyző az Ész-ker Kft. és az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. sem. Az Ész-ker nemcsak a Fidesz-frakció kedvelt közbeszerzési tanácsadója, de tulajdonos-vezetőjét, Kárpáti Péter Györgyöt a kancelláriaminiszterhez közel álló üzletemberként tartják számon. Szépen menetelt a cég, két év alatt megtriplázva a bevételét 2014-ben 786 milliós forgalmat és 360 milliós nyereséget hozott össze.

Munkálatok csatornázás közben. Képünk illusztráció
©

Az indulók közül kevésbé ismert az Anpast Europrojekt Kft.–Debköz Közbeszerzési Kft. párosa, még kevésbé a pécsi Béta Service Bt. Annál inkább az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt., amelynek első látványos szolgáltatása a csaknem 7 milliárd forintot kóstáló győr-gönyűi kikötőtender bonyolítása volt, amelyben – mint ismert – a Simicska-féle céget hamis adatszolgáltatás miatt zárták ki az eljárásból (az ügyben per indult, első fokon a Simicska-érdekeltség nyert, jogerős döntés még nincs). Az új üdvöske mindenesetre 2014-ben bravúrosan teljesített: 159 milliós árbevételt és ennél is több, 170 milliós osztalékot termelt. Amúgy a cég és a tulajdonos Antal Kadosa Adorján birtokolja a korábban verhetetlen udvari tanácsadó, a Provital Zrt. részvényeinek többségét, ez a társaság pedig 430 millió osztalékot fialt. A Provital korábban ugyancsak felkeltette az OLAF érdeklődését, összeférhetetlenséget gyanított, mert a Provital jogelődjében 2008-ig tulajdonos volt Homolya Róbert, aki később az NFÜ elnökhelyettese lett.

Az egyik induló ráláthatott a megatenderre

Az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó amúgy nem ismeretlen az NFP számára sem, az állami cég általános közbeszerzési tanácsadója volt a múlt évben. Ebben a minőségében az NFP valamennyi eljárására rálátása volt, azaz hozzáférhetett minden közbeszerzési információhoz. Valamennyi tervezett beszerzéséhez, tehát akár az eredményhirdetésre váró 5 milliárdos megatenderéhez is, amelynek felhívását tavaly október végén tették közzé.

Közbeszerzési szakértők szerint ez felveti a verseny tisztaságának a sérelmét, magyarul az összeférhetetlenséget. Nagypál Sándornak, az NFP ügyvezetőjének írásban feltettük a kérdést, ő hogyan ítéli meg a helyzetet, de eddig nem reagált a hvg.hu megkeresésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

Úgy tűnik, a bíróság szerint rendben voltak a dudálós tüntetések

Úgy tűnik, a bíróság szerint rendben voltak a dudálós tüntetések

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el