szerző:
hvg.hu

Franciaországban közzétették az érettségieredményeket. A sikeres bizonyítvány egyben felvételi nélküli belépő egy átlagos francia felsőoktatási intézménybe, tehát sorsdöntő a fiatalok számára.

Igaz, az elit egyetemek már szelektálnak és némelyikük borsos tandíjat is kér, de a felsőoktatási alapbelépő még mindig az érettségi. A Les Echos című gazdasági napilap azonban most arra hoz példákat, hogy érettségi nélkül is lehet mesés vagyont gyűjteni. Igaz, ezt azért nem tálalja reális lehetőségként a mai 18 éveseknek.

A tehetség utat tör

A legbriliánsabb autodidakta ma Franciaországban Francois Pinault, aki a nyolcadik leggazdagabb ember a gallok földjén. Pinault 1936-ban született Rennes-ben, apja fakereskedő volt. 16 évesen otthagyja az iskolapadot. Teljesíti a kötelező katonai szolgálatot, majd maga is apja szakmájában próbálkozik. Hitelből fakereskedést nyit, és merészen tőzsdézni kezd. Van hozzá érzéke és persze szerencséje is, így hamarosan 12 hasonló kisvállalkozást vásárol fel.

Később már nagyhalakra vadászik: megveszi a Conforama lakberendezési hálózatot, majd két másik, később fogalommá váló áruházláncot, a La Redoute-ot és a Fnac-ot, amely könyvkereskedésként indul, de később a szórakoztatóelektronikában is piacvezető lesz. A terjeszkedést a mitikus áruházlánc, a Printepmps felvásárlása zárta. Közben, ahogy a komoly üzletemberekhez illik, a sajtóban is megjelent, megvette a Le Point című tekintélyes hetilapot és az ő tulajdonában van szülővárosa focicsapata is, a Stade Rennais. 2015-ben Francois Pinault a nyolcadik legvagyonosabb ember volt Franciaországban.

Hátrányból indulva

Hasonló karriert futott be Jean-Claude Bourelier, aki a barkács üzletág egyik királya. Ő jó tanuló volt, de hallássérült. Ezért szülei úgy gondolták, nincs remény a felsőbb iskolákban és ipari tanulónak adták. Először a pékmesterséggel, majd a hentes szakmával ismerkedett, de egyik sem tetszett neki. 1975-ben, 29 évesen egy barkácsboltot nyit, mindig is volt kedve a fúráshoz, farigcsáláshoz. A nagy ugrást 1992-ben hajtotta végre, amikor megszerezte az Euromarché hálózatból kivált Bricorama a barkácsáruházláncot. Jelenleg Franciaországban és világszerte 250 Bricorama áruház működik, a tulajdonos, Jean-Claude Bourelier a 325. helyen áll a leggazdagabb franciák listáján.

Újrakezdés csőd után

A Les Echos ír még Jacques Dessange, világszerte ismert fodrászról is, akinek fiatal korában 12 párizsi fodrászüzlete ment csődbe. De aztán kreativitását felfedezte a Dior, majd a Chanel divatház, a leghíresebb modellek hajszobrásza lett. Dessange aztán a 90-es években saját kozmetikumokat is piacra dobott. Ugyancsak érettségi nélkül szerzett Michelin csillagokat, majd alapított étteremláncokat, főző akadémiákat több zseniális francia szakács is, akik közül talán Alin Ducasse futotta be a legfényesebb nemzetközi karriert.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Támadók tüzet nyitottak egy brazil, nukleáris fűtőelemeket szálító konvojra

Támadók tüzet nyitottak egy brazil, nukleáris fűtőelemeket szálító konvojra

Partizánakcióznak a magán-tankönyvkiadók

Partizánakcióznak a magán-tankönyvkiadók

Eltemették Koós Jánost

Eltemették Koós Jánost

Agymenőkkel sokkol a magyar rendőrség

Agymenőkkel sokkol a magyar rendőrség

Milliók életét könnyíthetik meg az IKEA új találmányai

Milliók életét könnyíthetik meg az IKEA új találmányai

Hajbeültetéssel foglalkozó klinikát nyit Cristiano Ronaldo

Hajbeültetéssel foglalkozó klinikát nyit Cristiano Ronaldo