Az AXA-nál van számlája? Erre figyeljen!

Az AXA-nál van számlája? Erre figyeljen!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány hét múlva az OTP-hez kerülnek az AXA ügyfelei. Már azt is tudni lehet, az ügyfelek számára hogyan zajlik az átállás.

Nagyjából másfél évig kellene ügyfeleket gyűjtenie az OTP-nek ahhoz, ha olyan mértékben akarná növelni jelzáloghiteleinek állományát, mint amennyivel az AXA átvételével növekszik majd. A főleg lakáshitelezéssel foglalkozó francia hitelintézetet, amely egyébként 2011 óta már nem helyezett ki új hiteleket, hivatalosan november 1-jén veszi át a legnagyobb hazai magánbank. A vételárat üzleti titokra hivatkozva nem árulta el az OTP, ahogy azt sem, pontosan hány jól fizető vagy nem teljesítő hitelt vesznek át.

Azt azonban tudni lehet, hogy az OTP magyarországi jelzáloghiteleinek mennyisége 18 százalékkal nő, ez nagyságrendileg nettó 180 milliárd forintos állományt, illetve több tízezer ügyfelet jelent. A bank átveszi a rosszul teljesítő hiteleket is, ezek az OTP Faktoringhoz kerülnek. Ez nem automatikus, más bankfúziónál követeléskezelő felé irányították át a kilencven napon túli tartozást felhalmozó jelzáloghiteleket.

A számlás ügyfelek átvétele is megkezdődött: a több tízezer magánszemély és cég szeptemberben az AXA-tól kapott tájékoztatást, a napokban pedig az OTP postázza számukra azt az üdvözlő levelet, amely tartalmazza az új számlaszámukat. Hamarosan megkapják az új bankkártyájukat és a hozzá tartozó PIN-kódot is. Tehát automatikusan kapnak egy új számlacsomagot, amelynek feltételei nem lehetnek rosszabbak a mostaninál.

Az átállás a november 1-jei hosszú hétvégén zajlik majd le, az első munkanapon, másodikán már az új számla és az új kártya él. A régi számlaszámra érkező utalásokat az OTP automatikusan továbbítja az újra, és a bank vállalja annak az adminisztrációját is, hogy a csoportos beszedési megbízásoknál az új számlaszámról vehessenek le pénzt.

A fúzió után az AXA fiókjai bezárnak, ez azonban aligha jelent problémát az ügyfeleknek. A banknak ugyanis mindössze hat kirendeltsége volt, míg az OTP-nek négyszáz. Az AXA 250 alkalmazottját viszont megtartják, a hitelállomány növekedése miatt szükség is lehet rájuk – hangzott el az átállással kapcsolatos háttérbeszélgetésen.

Az OTP februárban jelentette be, hogy átveszi az AXA magyarországi jelzáloghiteleit. Az átruházási szerződést májusban a Gazdasági Versenyhivatal hagyta jóvá, két hónappal később pedig a bankfelügyeleti szerv, a Magyar Nemzeti Bank is áldását adta rá.