szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Világszerte kutatók tömegei vizsgálják, mitől sikeres egy vállalkozás. Vannak jól számszerűsíthető objektív feltételek, de vannak összetettebb, nehezen mérhető, mégis döntő emberi tényezők is. Ezek közé tartozik a munkahelyi életminőség.

A fogalom sokkal többet jelent, mint a kényelmes, esztétikus környezetet, vagy a dolgozóknak járó ingyenes fitneszklub-belépőt. Az egyik döntő életminőségi tényező az, hogy az alkalmazottak mennyiben érzik saját személyes sikerüknek is a vállalatét. A magát baloldali, progresszív alapítványként definiáló francia gazdasági agytröszt, a Terra Nova most közzétett tanulmányában igyekszik számszerűsíteni is az emberi tényezőket. Egy Gallup-kutatás eredményeit is felhasználva megállapítják, hogy azoknál a vállalatoknál, amelyeknél a munkahelyi légkör harmonikus és a dolgozók egyben a saját cégük „elkötelezett szurkolói” is, 21 százalékkal magasabb a termelékenység, mint az átlagos légkörű vállalatoknál.

Továbbá: a jó munkahelyi életminőségű cégeknél átlagosan 37 százalékkal kevesebb a betegség miatt kieső munkaidő, és 48 százalékkal kisebb a munkahelyi balesetek száma. A munkaidő rugalmassága is hatékonyságnövelő tényező. Mint ahogy az is, ha az alkalmazottak véleményét is kikéri a főnökség a fontos döntések előtt.

Persze a jó munkahelyi atmoszféra megteremtésére is kell áldozni, de a tanulmány szerint az erre fordított beruházás mindenképpen megtérül, sőt összességében akár öt-tíz százalékos termelési költségcsökkentést is eredményezhet. A Terra Nova kutatása szerint Franciaországban csupán a dolgozók 31 százaléka érzi úgy, hogy befolyással van a felső döntésekre. Ez az arány összességében „túlhierarchizált” munkahelyi viszonyokra utal. Merthogy Németországban ugyanez a mutató 38, Spanyolországban 39 és Nagy-Britanniában 45 százalékos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes háborús filmje a Berlinálén

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

A könyvelők tiltakoznak a zárás ellen

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik