szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Guest Zrt. vagyona pár év alatt megsemmisült.

Egyszerűsített felszámolással lesz vége az egykor szebb napokat élt magyar vendéglátóipari és turisztikai társaságnak, a Guest Zrt.-nek. A lépésről a felszámolóbiztos nemrég tájékoztatta az érintetteket.

A társaság bukásának hosszan húzódó történetét a hvg.hu korábban részletesen bemutatta, a lényege leegyszerűsítve az volt, hogy a cégnek egy parkoló vitatható minőségű megépítésekor keletkezett kis összegű tartozása azonnal felszámolásba torkollt. A felszámolás során viszont az egykor nettó 1,5 milliárd forintot (ma már jóval többet) érő cége székházat végül 135 millióért adták el.

Az egyszerűsített felszámolást alapesetben akkor alkalmazzák, amikor a cég vagyona már a felszámolás költségeit sem fedezi – ami ebben az esetben csak az egykori 1,5 milliárdos ingatlant nézve tűnik furcsának.

A felszámoló most mégis felszólította a hitelezőket, hogy ha tudnak a Guest vagyonáról, akkor 30 napon belül jelentsék, ez az időpont gyakorlatilag lejárt. Ez azonban már csak formalitás volt, a felszámolás évei alatt a társaságnak ugyanis (az alacsony áron eladott ingatlanon kívül) nyilvánvalóan semmije sem maradt.

Az ügy érdekessége az volt, hogy a felszámolási eljárás során vitatható módon alakult meg a hitelezői választmány, és a hitelezők az ingatlanra nagyon furcsa módon nem határoztak meg minimálárat. Sőt, a felszámoló állítása szerint arról is tudtak, hogy az eladási árat drasztikusan csökkentették. Ez pedig leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a hitelezők ebben az eljárásban nem álltak ellent annak, hogy a cég vagyonát bagóért eladják – vagyis úgy viselkedtek, mintha nem állt volna érdekükben a pénzük visszaszerzése.

Badacsonyi György, a cég egykori tulajdonosa maga is hitelezője volt egykori saját cégének, de ő nem tudta megakadályozni a székház eladását, mert a felszámoló nem vette fel a hitelezői nyilvántartásba. Hiába jelezte ugyanis, hogy neki is van követelése, a felszámoló nem hívta fel a figyelmét arra, hogy regisztrációs díjat kell fizetnie, és nem közölte vele a díj mértékét sem, ő pedig ezt magától nem tette meg/nem találta ki.

Az ingatlant (tizedáron) még 2013 szeptemberében adták el, és ahogy lapunkkal korábban a Fővárosi Törvényszék közölte, az egykori tulajdonos kifogással élt, vagyis kérte a felszámoló eltiltását az értékesítéstől. Ezt azonban fura módon pont arra hivatkozva utasították el, hogy az ingatlant akkor már eladták – amiről viszont a kifogást beadó nem is tudhatott. A tulajdonos azzal érvelt, hogy a bíróság függeszthette volna a felszámolást az általa beadott panasz kivizsgálásáig, így lehetővé téve azt, hogy árverés nélkül soron kívűl eladhassák az ingatlant, erre azonban nem került sor.

A cégnek jelentősebb ingó vagyona is volt, amit 2015 januárjában értékesített a felszámoló. Badacsonyi György becslése szerint a Guestnek még az ingóságai is 100 millió forint feletti értéket képviseltek, de egy 2014-ben készült közbenső mérlegből az derült ki, hogy ezeket 1,8 millió forintért értékesítették (miközben a felszámoló lapunknak azt mondta, hogy erre a tranzakcióra csak 2015 elején került sor).

Az egykori tulajdonos azzal érvelt, hogy a csődtörvény szerint a második kihirdetés eredménytelensége esetén a legnagyobb hitelezőnek fel kellett volna ajánlani az ingatlant, ez tudomása szerint egyébként az MKB Bank volt. A bíróság szerint a felszámoló jogszerűen járt el, mivel a hitelezői választmány felhatalmazta az ár csökkentésre, pedig Badacsonyi György adatai szerint 2011-ben csökkentették két ütemben az árat, de nem ajánlották fel a banknak az ingatlant. Azt is állítja, hogy a választmány nem regisztrált hirdetőkből állt, 2013 áprilisában alakult meg a felszámoló által nem hitelesített jegyzőkönyv szerint. Addig az időpontig viszont már több mint egymilliárd forinttal csökkentették az árat.

Így bukta el milliárdos cégét a vállalkozó

Volt egyszer egy virágzó magyar középvállalat, amelyet hirtelen beszippantott a magyar gazdasági közállapotok örvénye. A Guest Zrt. felszámolását a körülmények fura összjátéka kísérte, a cég székházát bagóért eladták, a tulajdonos pedig elvesztette vagyonának jelentős részét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!