szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2007, az első iPhone piacra dobása óta 7 milliárd okostelefont adtak el világszerte. 2008-ban 139 millió, 2013-ban kb. egymilliárd és 2016-ban másfél milliárd új készülék kelt el. Ezekből a számokból indul ki a Francia Környezetvédelmi Ügynökség (ADEME) hivatalos állami intézmény, és a France Nature Environnement (FNE) civil szervezet közös kutatása.

Az eredményeket épp a legújabb iPhone megjelenésével közel egy időben publikálták. Az új okostelefonok egyre nagyobb képernyővel rendelkeznek, és ötvenféle fémet használnak fel a gyártásukhoz. Kb. kétszer annyit, mint a mobilkorszak kezdetén, a kilencvenes években. A modern okostelefonokat nehéz reciklálni, vagyis a környezet károsítása nélkül újrahasznosítani, mert sok bennük a fémötvözet. Aztán: az akkumulátorok sok modellben nem cserélhetők és általában nincsenek pótalkatrészek. Vagyis a gyártók célja, hogy a fogyasztó minél gyakrabban cserélje készülékét vadonatújra.

Egy átlag francia kétévente cseréli okostelefonját, miközben a levetett masinák csaknem kilencven százaléka még működőképes. E mögött nem a jobb szolgáltatás iránti igény, hanem sokkal inkább a divat kényszere, a társadalmi elvárás és egyéb vélt vagy valós tényezők állnak. De az okostelefonok gyakori cseréje súlyos környezeti és egyéb globális ártalmak forrása. Ha csak az ökológiai károkat nézzük, itt a neodímium-kitermelés fokozásából adódó kínai környezetkárosítás. Ezt a mobilok és a GPS-eszközök gyártásához szükséges ritka fémet 97 százalékban kínai, belső-mongóliai bányák adják a világpiacnak. De a bonyolult bányászati technológiával járó vegyipari folyamatok gyakorlatilag ellehetetlenítették a helyi élelmiszertermelést – írja a Le Figaro.

Ennél sokkal súlyosabb és komplexebb probléma, hogy a ritka fémekben gazdag Kongói Demokratikus Köztársaságban az évtizedek óta zajló, és milliónyi áldozatot szedő polgárháborúk fő oka épp a fémbányák fölötti ellenőrzés megszerzése. Helyi hadurak törzsi hadseregei pusztítják egymást, de főleg a nyersanyagban gazdag körzetek civil lakosságát. Tehet-e valamit az átlagos fogyasztó a károk mérsékléséért? A két francia szervezet szerint igen.

Először is jól kell megválasztani az új készüléket. Például cserélhető akkuval. Ha pedig meg akarunk válni tőle, ne a fiókba tegyük, hogy egyszer majd még jól jöhet. Soha nem fogjuk újra bevetni. Célszerűbb eladni egy használt telefonokkal üzletelő kereskedésben, vagy visszavinni az eredeti üzletbe, amely köteles visszavenni, és ezeket a készülékeket a lehetőség szerint környezeti ártalmak nélkül reciklálják. Továbbá: nem kell mindig új készüléket vásárolni, jól jöhet egy használt is, és bérelni is lehet.

Az ADEME és az FNE felmérése szerint azonban ma a franciák 30 millió készüléket őriznek a fiókok mélyén és csak a levetett készülékek 15 százaléka kerül megnyugtató reciklálásra. A francia adatok természetesen nem vetíthetők ki automatikusan az egész világra, de az nagyon valószínű, hogy az okostelefonok buta, vagyis környezetkárosító felhasználása globális tendencia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz nem ítélte el a nők elleni erőszakot az EP-ben

A Fidesz nem ítélte el a nők elleni erőszakot az EP-ben

Különleges koncertfilmmel jelentkezett az egri Török Fürdőből a Kerekes

Különleges koncertfilmmel jelentkezett az egri Török Fürdőből a Kerekes

Fejenként 9 milliót fizethet két orosz, mert nem viselt maszkot a repülőn

Fejenként 9 milliót fizethet két orosz, mert nem viselt maszkot a repülőn