szerző:
hvg.hu

Az AFP hírügynökségnek Benoit álnéven nyilatkozott egy jól menő, 35 éves párizsi üzleti jogász. A munkakörével járó intenzív szakmai, intellektuális, de sokszor az autoriter főnökei agresszivitásából is adódó terhelést nem tudná drogok nélkül elviselni. A hozzá hasonlókra alapoznak a kábítószer-kereskedők.

Benoit bejáratos a francia fiatal elit szórakozóhelyeire, törzsvendéglőibe, és itt kapta meg a telefonszámot, amelynek felhívásával jó minőségű kábítószert rendelhet minimális lebukási eséllyel. Ha az anyagot a sokak által ismert utcai árusítóhelyeken szerezné be, anyagilag biztosan jobban járna, mert olcsóbban jutna kokainhoz, vagy bármilyen más droghoz. De e problematikus negyedekben gyakoriak a razziák, és még inkább riasztó, hogy a drogos bűnbandák egymás közötti leszámolásainak ártatlan vásárlók is az áldozatául eshetnek. Ezért Benoit a telefonos rendelést választja. A szám, amit hívni kell, hetente változik. Tehát leadja a rendelést, de a rendelendő anyagoknak állandó kódolt nevük van. Például azt mondja, rumot rendelek, ami azt jelenti, kokaint vennék. A telefonközpontos továbbítja a rendelést a kiszállítóknak.

Ez a bűnbanda hatékony működésének kulcsa: a látszólag legálisan működő call center munkatársnak fogalma sincs arról, kinek adja tovább a rumot rendelő személy címét. Benoit elmondta az AFP-nek, hogy havonta egyszer szokott rendelni, de még soha nem találkozott kétszer ugyanazzal a drogfutárral. Az anyagot hozta már százkilós kigyúrt verőlegény, de látszólag törékeny ifjú hölgy is. A drogszállító hálózat persze nem a nyilvános sajtóban reklámozza magát. Van egy címlistájuk, és a célszemélyeknek SMS-ben küldik akciós ajánlataikat, a folyamatosan változó hívószámokat.

Christophe Descoms, a párizsi rendőrség kábítószer-ellenes brigádjának vezetője elmondta: eddig két telefonos drogfutár-hálózatot sikerült lebuktatniuk. Az egyiknél jelentéktelen mennyiségű kokaint és 4000 euró készpénzt foglaltak le, és 5 főt tartóztattak le. A másik fogás sem volt nagyobb. 36 ezer euró készpénz és négy tetten ért személy, továbbá jelentéktelen mennyiségű kannabisz.

A rendőrtiszt szerint a modern technikát használó bűnbandák leleplezése óriási technikai, anyagi mozgósítást kíván. És egyelőre az eredmény nincs arányban a befektetéssel. Tehát a jól szituált, sokat kereső és jól informált drogosok egyelőre szinte tökéletes biztonságban rendelhetik házhoz a kábítószert, szinte ugyanúgy, mint a pizzát. Persze minimum húsz százalékkal többet fizetnek az anyagért, mint az utcasarkon. De ez a fogyasztói kör gazdag, és minden módon titkolni akarja kábítószer-függőségét. Pontosan ezt használják ki a modern kor legképzettebb bűnözői, akik Christophe Descoms párizsi drogellenes főrendőr szerint az „uberizált” kábítószer-kereskedelmet teremtik meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Földindulást hozhat a mobil iparágban a Qualcomm következő lapkakészlete

Földindulást hozhat a mobil iparágban a Qualcomm következő lapkakészlete

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Tompos Kátya brutális balesetnek volt szemtanúja, keresi a sérültet

Tompos Kátya brutális balesetnek volt szemtanúja, keresi a sérültet