szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összeomlani látszik a globális használtruha-kereskedelem, épp azért, mert egyre nagyobb a felesleg. Magyarország a kilencedik legnagyobb importőr.

Ugyan globálisan négymilliárd dolláros a használt ruhák piaca, óriási bajban lehet ez az üzletág – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában. Már jól látszik: a 2014 óta tartó visszaesés nem csak néhány év negatív kilengése, hanem komoly trendforduló.

Ennek egyik fő oka az, hogy a nemzetközi használtruha-forgalom kétharmadát felvevő Afrika korlátozni kezdte a behozatalt. És nincs vége: hat fekete-afrikai ország például 2019-től teljesen meg fogja tiltani a használt ruhák és cipők importálását, hogy támogassák a saját iparukat.

A hivatalos magyarázat szerint a bálás piacok és boltok miatt munkahelyek százezrei szűntek meg. Sokan azonban úgy látják: infrastruktúra, jó alapanyag és szakképzett munkaerő nélkül nincs értelme a textilipar felélesztéséről beszélni. Ráadásul sokan vannak, akik csak olcsón tudnak vásárolni: Fekete-Afrika lakosságának 80 százaléka használt ruhát hord.

A másodkézből öltözködésnek van gazdasági észszerűsége: a láncban majdnem mindenki nyer. Igaz, a segélyszervezeteknek leadott ruhák maximum ötöde jut el a rászorulókhoz ingyen, a többit kereskedők veszik meg. Magyarországra tavaly 18 milliárd forint értékben hoztak be használt ruhákat, ezzel világszinten a kilencedik helyen állunk.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb tízmilliók állása került veszélybe a koronavírus miatt

Újabb tízmilliók állása került veszélybe a koronavírus miatt

Az álomfejtés izgalmas önismereti út, érdemes foglalkozni vele

Az álomfejtés izgalmas önismereti út, érdemes foglalkozni vele

Megmutatta a BMW M2 CS, mit tud az Autobahnon

Megmutatta a BMW M2 CS, mit tud az Autobahnon