szerző:
hvg.hu

A világ második szintetikusgumi-gyárát adták át Tiszaújvárosban. Kampányesemény lett az ünnepségből.

Átadták a Mol szintetikusgumi-gyárát, a létesítmény, amely a magyar társaság és a japán JSR együttműködésében valósult meg, a világ második ilyen üzeme – mondta el a gyáravatón Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

A 160 embernek munkát adó üzemben évi ötmillió gumiabroncs gyártásához szükséges alapanyagot állítanak majd elő emulziós technikával, de a butadiénből készülő anyagból számtalan termék készülhet a ruhától a golflabdáig – emelte ki Hernádi. Az alapanyag kétharmada a Mol százhalombattai finomítójából érkezik, a termelés pedig szűk három évvel az alapkőletétel után, az ősszel indulhat.

Öt év alatt ez a második új üzeme a Molnak Magyarországon, ehhez kellett a kormány, amely adókedvezmény formájában támogatta a céget – emelte ki Hernádi, aki az avatáson jelen levő Orbán Viktorhoz is szólt. „Miniszterelnök úr, olyan jó dolog ipartörténetet írni, találkozunk ugyanitt 2021-ben, amikor átadjuk a poliolüzemet” – utalt az elnök-vezérigazgató a Mol tavaly júliusban bejelentett, csaknem kétmilliárd dolláros beruházására.

Hernádi azt is kiemelte, hogy a cég a másfél éve elfogadott, 2030-ig szóló stratégia alapján 1300 mililárd forintot fog elkölteni fejlesztésekre.

Az összeg Orbán Viktor fülét is megütötte, a kormányfő beszédében meg is jegyezte: ez óriási összeg, amelyet a „magunkfajta” nem is tud felfogni. (A múlt heti hírek szerint Kósa Lajos fideszes politikus pont ennyi pénz fölött rendelkezhetett egy közjegyzői okirat alapján.)

A Mol dicséretével nem maradt fukar a miniszterelnök: „a Molt szeretjük, mert a mienk” – fogalmazott az „első számú nemzeti vállalatról”, és célul tűzte ki, hogy több ilyen társaság legyen Magyarországon, amelynek itt van a központja, Közép-Európában a piaca, egész Európában jegyzik, és a nála nagyobb cégekkel is stratégiai megállapodásra léphetnek. A Mol a japán JSR-ral egy ilyen keretében alapított vegyesvállalatot a tiszaújvárosi üzem megépítésére.

©

Orbán felemlegette azt is, hogy 2010-ben „úgy kellett átvenni a kormány rúdját, hogy a Mol több mint 20 százalékát kijátszották és átjátszották az oroszoknak”. A Szurgutnyeftyegaz részesedését „Vlagyimir Putyintól kellett hosszú tárgyalásokkal visszaszerezni” – emlékezett Orbán Viktor.

Amikor pedig bárki azt gondolta volna, hogy ezúttal elmarad a migránsozás, a miniszterelnök belekezdett a kötelező elembe: Magyarország azért jó helyszín a beruházásokra, mert fizikai biztonság van. Magyarországon nem lesz bevándorlás, nem lesznek terrorcselekmények, stb. stb.

Az eseményen felszólalt Szerencs fideszes polgármestere is, aki leginkább a kormány elmúlt nyolc évének gazdaságpolitikáját dicsérte, például az EU-ban legalacsonyabb társasági adót. „A kormány nem félt az egyik legnagyobb fejlesztést a tiszaújvárosiakra bízni, én arra kérem a tiszaújvárosiakat, hogy ne féljenek jövőjüket a kormányra bízni” – tette világossá Koncz Ferenc, hogy három héttel a választások előtt ő is kampányolásra használta ki a Mol gyáravató ünnepségét.

Tiszaújváros MSZP-s polgármestere, Bráz György nem szólalt fel az eseményen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!