szerző:
hvg.hu

A kampányban a sajtó nyilvánossága előtt beadták a kérelmüket a szegedi építőipari cég csődje miatti kártalanításra a vállalkozók, majd egy részüket csendben, a választások után elutasították. Az igényként bejelentett hárommilliárd forintból még a felét sem fizették ki.

„A devizahitelt megörököltem, a kártalanításra a jogosultságot nem” – meséli Molnár Istvánné, aki mindösszesen 369 ezer forintról nyújtotta be a kártalanításra az igényét. A férje IFA teherautóval hordta az építőanyagot az M43-as autópálya építésekor a szegedi építőipari cég, a Szeviép megbízásából. A felszámolás elindulásakor, még 2010-ben fizetési meghagyást is benyújtottak az összegről, ahogy akkoriban ezt 433 vállalkozó is megtette. Az elmúlt nyolc évben a vállalkozások nagy része megszűnt, vagy nyögve a válságot, de sokan éppen a Szeviép csődje miatt kerültek padlóra.

A kampány hevében megszületett kormányrendelet már éppen a válságot és a Szeviép csődjét túlélő vállalkozások kártalanításáról szólt, 106 vállalkozó került fel a kártalanítandók listájára, a rendelet lényegében rájuk vonatkozik. A kormányrendelet azonban igen szorosan húzta meg a határt, azok, akik korábban megvásárolták a kintlevőséget, hiába léptek jogszerűen a csődbe ment cég hitelezői sorába, a rendelet szerint nekik nem jár a kártalanítás. De nem jogosult arra az sem, aki például csavarokat szállított az építőipari cégnek, illetve azok a vállalkozók sem, akik időközben bármilyen oknál fogva megszüntették cégeiket, és magánszemélyek sem részesülhetnek a kártalanításból a rendelet szerint.

Korábban a hvg.hu is írt arról, hogy nem nagyon gyűlnek az igénylések, ezért is hosszabbíthatták meg május 31-ig a benyújtási határidőt. Úgy tudjuk, hogy a listán szereplő, pénzükre váró 106 igénylő közül eleve 25 magánszemély van. Ez utóbbiak közé tartoznak olyan adószámmal rendelkező magánszemélyek, akik fél éven keresztül szállást biztosítottak az építkezésen dolgozó munkások számára, de közéjük tartozik az időközben megözvegyült Molnár Istvánné is. A férje társaságát azért kellett megszüntetni, mert a nyolc éve tartó tortúra alatt, másfél évvel ezelőtt elhunyt a férfi.

De van olyan tervező is, akinek egy fillért sem fizetett a Szeviép, amely ellen egyébként büntető feljelentést is tettek, a büntető eljárás még jelenleg is zajlik a bíróságon. A tervező időközben befejezte a munkát, nyugdíjas lett, ezért szüntette meg a betéti társaságát is, és ezért nem jár neki most a rendelet szerint a pénze.

Az igénylések benyújtási határidejét egyébként május 31-ig meghosszabbították, de ha nem módosítják a kormányrendeletet, akkor feltehetően nem lesz több igénylés. A károsultak levelet is írtak Orbán Viktornak, most várják a választ.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

Valaki 172 millió forintot adott egy 5,5 kilós meteoritért, de nem is csoda

Valaki 172 millió forintot adott egy 5,5 kilós meteoritért, de nem is csoda

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi