szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem, nem a zenélésből.

Bár a magyarországi zenészek túlnyomó többsége ha megtehetné, csak a zenével foglalkozna, több mint 75 százalékuk elsősorban nem a zenélésből él – derül ki a ProArt Szövetség kutatásából, amelyről a Napi.hu ír.

A legtöbb zenész informatikai és programozási területen dolgozik, de akadnak olyanok is, akik építőiparban, kereskedelemben, oktatásban, szakmunkásként vagy autóbusz-vezetőként dolgoznak.

Azoknak a zenészeknek, akik ténylegesen a zenélésből élnek, jövedelmük 57 százalékát az élőzenei koncertek, fellépések adják. Ezt követik a jogdíjbevételek (20 százalék), a rögzített zene értékesítéséből (fizikai vagy digitális eladások) származó bevételek viszont már mindössze 6 százalékát adják a bevételeiknek.

Nem véletlen, hogy a zenészek szerint a sikeres zenei pálya három legfontosabb összetevője a YouTube, a Facebook és az élő fellépések.

A ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért alapítói a magyarországi közös jogkezelő egyesületek: az Artisjus, az EJI, a Filmjus, a Hungart és a Mahasz.

További részletek a Napi.hu cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Az én hetem: Péterfy Gergely az oroszokkal kel és fekszik

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon

Megdőlt a számlázási rekord Magyarországon