Itt az új MNB-program: jön a minősített vállalati hitel
Új minősített hitelterméke vezet be a Magyar Nemzeti Bank. Milyen előnyöket tartogat ez a lehetőség a vállalkozások számára?
A Roissy-Charles de Gaulle reptér Párizs első számú légikikötője, és az öreg kontinens egyik legnagyobb tranzitállomása is a világrészek között utazók számára. Jelenleg évente 70 millió utas fordul meg itt, és ebben a számban hatalmas biznisz rejlik.
A repteret üzemeltető Lagardere-csoport, Franciaország egyik legnagyobb üzleti birodalma, most a vendéglátóhelyekre tesz.
Elég volt a világ minden táján meglévő gyorséttermekből, csináljunk valami egyedi franciát
– adták ki a jelszót. És az ötlet működni látszik: már három Michelin-csillagos séf is éttermet nyitott a Charles de Gaulle reptéren. Legutóbb Thierry Marx, a francia tv-műsorokból tízmilliók által ismert és kedvelt séf települt ki a reptérre, ahol megnyitotta a Le Teppan nevű éttermet. Reggel hattól este 10-ig van nyitva a vendéglő, egy ételsor ára 26 euró. De: ez nem hagyományos vendéglő: itt egy betérő vendég maximum fél órát tölt el. Egy nívós párizsi étteremben egy étkezési időszakban 35 komplett menüvel számolnak, a vendégek hosszasan elüldögélnek, és a lényeg a minőség. De a repülőtéren reggel hattól este tízig 900 vendég fordul meg, és többnyire sietnek, hogy ne késsék le a gépet. Tehát gyorsan elkészíthető ételeket kell produkálni, viszont Michelin-csillagos színvonalon.
Ez olyan, mintha a divattervezők királya, Karl Lagerfeld a H&M vagy C&A áruházaknak szállítana 10 eurós cuccokat
– mondja Thierry Marx. De nem ő az első gasztronómiai király, aki a reptéri bizniszbe szállt be. A Roissy reptéren már két éve működik az „I love Paris” nevű étterem, amely már több nemzetközi díjat is kapott az angolszász kulináris sajtótól. Ennek tulajdonosa Guy Martin, aki a párizsi belváros egyik legpatinásabb vendéglőjének, a „Le Grand Véforur”-nak a sztárséfje. Nála is 25 euró egy gyors menü a reptéri éttermében, amely egy szendvicsbár helyén nyílt.
Persze a csillagos séfek csak a nevüket adják a reptéri éttermekhez, igaz, ott is jól képzett, de inkább a tömegtermelésre szakosodott szakácsok dolgoznak. A párizsi légikikötőt üzemeltető társaság 2020-ra legalább nyolc Michelin-csillagos éttermet remél Európa második legnagyobb repterére. A cél az, hogy a tranzitutasok azért válasszák Párizst átszállóhelyként, hogy ott egy igazán jót egyenek, ráadásul nem is csillagászati összegért. Persze minél többet költ a vendég, annál jobb a reptérnek és a csillagos vendéglőknek. Igaz, olyan elképesztő pénzszórásra, mint amilyet nemrég egy orosz, vélhetően dollármilliomos utazó produkált, nem számíthatnak rendszeresen: az orosz utas potom 12 ezer eurót költött az ebédjére és a kísérő italokra, miközben az átszállásra várt.
Új minősített hitelterméke vezet be a Magyar Nemzeti Bank. Milyen előnyöket tartogat ez a lehetőség a vállalkozások számára?
Mit mutatnak a kutatási adatok? Kell aggódni a munkahelyek elvesztése miatt?
Változásokat jelentettek be a Demján Sándor Tőkeprogramhoz kapcsolódó Demján Sándor Tanácsadási Voucher Programban.
A cégértékelés egy bonyolult, összetett folyamat, vannak azonban széles körben elfogadott értékelési módszerek, amelyek erre alkalmazhatók.
Az orosz elnök, aki alig négy órát töltött az USA területén, már el is utazott Moszkvába.
Az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök is a pénteki alaszkai orosz-amerikai csúcs után tartott sajtótájékoztatón, ám részleteket egyikük sem árult el. Trump viszont már Vlagyimirnek hívja a „nagyszerű politikusnak” nevezett orosz vezetőt.
A szakemberek érdeklődve figyelték, miként viselkedik az amerikai és orosz elnök a tárgyalásuk előtt.