szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma már Európa nagyvárosaiban egyre többen rollereznek, elkerülendő az óriási közlekedési dugókat. Van, aki összeköti a kellemeset a hasznossal, és lábbal hajt, de rohamosan terjed az elektromos roller is.

Most viszont egy párizsi startup, a Mobistreet a nagyvállalatoknak ajánlja fel szolgáltatását: bérbe vehető elektromos rollereket, vagyis szolgálati járműveket kínál, nagyon előnyös áron. A koncepció azon alapul, hogy a francia nagyvárosokban a munkahelyükre autóval járók 80 százaléka alig tesz meg többet naponta 3 kilométernél, és ezzel a rövid távú autózással óriási légszennyeződést okoz. Ezt a távolságot másképp is meg lehet tenni.

A nagy francia üdítőital cég, az Orangina lett a Mobistreet első nagy kliense. Az Orangina központja az elegáns, Párizs melletti kisvárosban, Neuilly-ben van. A komplexum kb. 15 percnyi sétára van a metró megállójától. A Mobistreet többféle rollert is kínál. Az alaptípus az összehajtható, kétkerekű, a metrón is szállítható. De van masszívabb és kényelmesebb háromkerekű változat is, amivel például a cég hatalmas területén belül lehet közlekedni. A járműveket egy, az Orangina közelében lévő tárolóban tartják, amely egyben akkufeltöltő állomás is. A rollert egy mobilapplikáció segítségével lehet lefoglalni. A számlát az Orangina fizeti. Ez a környezetvédő, praktikus megoldás jót tesz a cég hírnevének és alkalmazottai, főleg a fiatalok szívesen is élnek a divatos, gyors közlekedési lehetőséggel, ami nekik egy fillérjükbe sem kerül – írja a Le Figaro.

A Mobistreet második, immár sokkal nagyobb potenciális kliense a Danone lehet, amely szintén szolgálati elektromos rollert kínál az alkalmazottainak. Igaz, a Danone szerződése egyelőre csak pár hónapos próbaidőre szól, de jó az esély a kontraktus véglegesítésére. Eric Clairefond, a Mobistreet alapítója elmondta: a jövőben szállodákat és egyetemeket is megkeresnek majd, mert óriási lehetőségeket látnak az elektromos roller tömeges bérbe adásában. A szerződésben egyébként karbantartást, javítást is garantálnak, sőt biztosítást is. Ezzel azonban van egy kis gond. Hiába terjed rohamosan a nagyvárosokban is az elektromos roller, egyelőre semmilyen jogszabály nem rendelkezik a használatáról. A motorkerékpárokra és a hagyományos biciklikre sok szabály vonatkozik a francia KRESZ-ben, de a „trottinette”-et, tehát a rollert egyelőre hiába keressük a francia közúti közlekedési szabályzatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Nem fogta vissza magát Lázár János, amikor az első hódmezővásárhelyi villamost kommentálta

Nem fogta vissza magát Lázár János, amikor az első hódmezővásárhelyi villamost kommentálta

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét