Nemcsak panaszkodnak, díjat is emelnek a fuvarozók

Nemcsak panaszkodnak, díjat is emelnek a fuvarozók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Két szakmai szervezet jelentett be ma azonnali, 15-20 százalékos díjemelési szándékot, mivel a fuvarozók jelentős része csak önköltség alatt tud működni.

Nincs más lehetőség, a közúti fuvarozási ágazat fennmaradása érdekében 15-20 százalékos általános díjemelést kell végrehajtani az ágazatban – írta a Zoom.hu.

Az áremelést azonnali hatállyal be kell vezetni – jelentett be a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE). Az egységes áremelést az elmúlt évek drámai költségemelkedése kényszeríti ki – magyarázta Szabó György, az MKFE elnöke.

A díjemelésről a régió egyéb országaiban található partnerekkel még nem egyeztettek. Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára szerint abban bíznak, hogy egységes lesz a régióban is a díjemelés, hiszen a külföldi cégek is hasonló problémákkal küzdenek, mint a magyar fuvarozók.
Az áremelést részben az útdíj, az üzemanyag, a munkabérek, valamint a kötelező gépjárműfelelősségi biztosítás díjának durva emelkedése kényszeríti ki, utóbbi egy vontató esetében nagyjából 300 százalékkal növekedett az elmúlt 2-2,5 évben.

Az OPTEN cégadat szolgáltató szerint ez idő alatt több mint 1000 fuvarozó vállalkozás szűnt meg az országban.