szerző:
Lengyel Miklós

25 ezer eurós adócsalást lepleztünk le az első kísérletnél Santorini szigeténél – nyilatkozta a londoni Daily Mailnek az athéni adóhivatal egyik munkatársa. Mit csinál az adóhivatal drónja a tengerparton? Megfigyeli a turistaforgalmat.

Itt konkrétan kilenc turistahajó forgalmát rögzítette a repülő szerkezet. Kiderült, hogy a hajókon sokkal több turista utazik, mint ahányat a tulajdonos bejelentett. A sasszemű adóhivatal egyből reagált, már ki is küldte a fizetési felszólítást a vállalkozónak. Ha nem fizet, akkor súlyos büntetést kockáztat.

Görögországban nemzeti sport az adócsalás

A feketegazdaság arányát 25%-ra becsülik Görögországban, de az idegenforgalomban ez valószínűleg sokkal jelentősebb. Ki tudja ezt ellenőrizni a görög szigetvilágban? Mostantól a drónokkal felszerelt adóhivatal – írja a Daily Mail. Erre a minden hájjal megkent idegenforgalmi vállalkozók nem számítanak. Ők még abban a világban élnek, amikor az adóhivatal elnéző magatartást tanúsított. A nagy pénzügyi válság (2008) előtt a görögök legalább kétszer annyit költöttek, mint amennyi a bevallott jövedelmük volt. A nemzeti számlákat meghamisították, hogy Brüsszelben ne tűnjön fel a kínos anomália. Aztán persze jött a pénzügyi csőd. A Brüsszel nyomására készített pontos elszámolás felfedte a kínos valóságot, az általános adócsalást. A statisztikai hivatal munkatársait, akik ezt kimutatták, bíróság elé akarták állítani hazaáruló magatartásért. Az Európai Unió végül megmentette őket, de az adócsalás ügye továbbra is megoldatlan probléma Görögországban.

Csak nem fizetek a szultánnak!

A görögök évszázadokon át a török szultán alattvalói voltak. Adójuk tehát a padisahot gazdagította. Így lett nemzeti sport az adócsalás, mely napjainkig folytatódott. Csakhogy a válság miatt az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap – az Athénben szívből utált trojka, mely a mentőcsomagokat nyújtotta – bekeményített. Elvárta azt, hogy a görög állam szedje be az adót. Ne csak az állami alkalmazottak adózzanak, akik nem tudnak elbújni, hanem a magánszféra is. A magánvállalkozók kezdetben azt hitték, hogy ez valami vicc. De most az adóhivatal drónokkal bizonyítja mindenkinek: immár véresen komolyan veszi a feladatát. A drónok pontosan jelzik a turistaforgalmat, így a vállalkozók hiába próbálkoznak csalással. Persze az adóhivatalban is emberek ülnek. Görögországban olyan általános a korrupció, hogy a jelenlegi populista kormányzat minden elődjét bíróság elé akarja citálni, arra hivatkozva, hogy ellopták az ország pénzét. Vagyis hiába figyeli drónokkal az adóhivatal a kisvállalkozókat, mert így csak kevés pénzt tud beszedni. Példát viszont statuálhat: mindenki láthatja, hogy az állam immár nem vak. Mindent lát, és mindenről tud. Aztán, hogy mit kezd ezzel a tudással, az továbbra is meglehetősen rejtélyes, de nemcsak Görögországban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

Fidesz: Verhofstadt a legnagyobb veszély a kereszténységre

Fidesz: Verhofstadt a legnagyobb veszély a kereszténységre

Helsinki: "Botrányosan drága a hajléktalanok vegzálása"

Helsinki: "Botrányosan drága a hajléktalanok vegzálása"