szerző:
hvg.hu

Egyre keményebben lép fel az Magyar Nemzeti Bank (MNB) az illegális pénzügyi szolgáltatók ellen, de a társaságoknak csak töredéke fizeti be a büntetést, és akad, mely továbbra is vígan működik.

Az MNB csak idén tizenegy gazdasági társaságot és egy magánszemélyt tiltott el véglegesen a jogosulatlan pénzügyi tevékenység folytatásától, valamint további négy szolgáltatónál még folyamatban van az eljárás – írta a Világgazdaság. A már eltiltottak közül csak egy cég nem kapott bírságot, a maradék tizenegy szolgáltatót összesen 260,1 millió forint befizetésére kötelezték. A megadott határidőre azonban összesen kettő fizette be a büntetést.

A nemteljesítés viszont felveti a kérdést, vagyon ügyfeleik felé is így tartanák-e pénzügyi ígéreteiket? A megbírságolt pénzügyi szolgáltatók közös ismérve az, hogy irreálisan magas hozamot ígérnek a befektetőknek, az FxLoop Investment Kft. például három hónapra 8–9 százalékos kamatot ígért. A jegybank a céget és Sz. Tamás Péter magánszemélyt összesen 45,5 millió forintra büntette meg. Tízmilliós bírságot kapott szeptemberben a G7 Capital és a Kálecz Consulting is, amely a korábban már eltiltott CG Insurance-nak toborzott klienseket évi 12 százalékos kamatot ígérve.

Az Atlantic GAM S. A. hetente ígért 4–6 százalékos hozamot, ehhez egy évre kellett volna lekötni 90–500 ezer eurót. A jegybank 91 millió forintos bírságot rótt ki a cégre és büntetőfeljelentést is tett. A Perfectum Consultingot is eltiltották augusztusban, a cég 10 millió forintot befektető ügyfeleknek évi 9,5 százalékos kamatot ígért. Az MNB egyébként 2012 óta üldözi a céget, akkor 50 millió forintos bírság mellett tiltotta el a pénzügyi tevékenységtől, a társaság azonban továbbra is működik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

Megint olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Megint olcsóbb lett a benzin és a gázolaj

Egyedül Orbán nem állt ki a Néppárt csúcsjelöltje mellett, aztán mégis

Egyedül Orbán nem állt ki a Néppárt csúcsjelöltje mellett, aztán mégis

Házhoz jött a híradó: épp a riporter mögött estek iszonyatosat egy quaddal

Házhoz jött a híradó: épp a riporter mögött estek iszonyatosat egy quaddal

Sokkal több idő kell a Brexit-megállapodáshoz a főtárgyaló szerint

Sokkal több idő kell a Brexit-megállapodáshoz a főtárgyaló szerint

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család