szerző:
hvg.hu

Zömmel a külföldi tulajdonúakat.

Csak idén, október 11-ig több mint 57 milliárd forinttal támogatott a kormány 36 nagyvállalatot, ebből mindössze 6 magyar céget – derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium az EKD-támogatott projektek friss listájából. Az EKD olyan egyedi kormánydöntésen alapuló juttatás, amelyet nem kell visszafizetni, cserébe a nagyvállalatok munkahelyeket és kapacitásbővítést ígérnek.

A pénzek kiosztása szeptember végén gyorsult fel: az utolsó EKD-jelentés óta 4 külföldi és egy magyar cég jutott pénzhez. Ezek a következők:

  1. Csaba Metál Öntödei Zrt.: alumíniumöntő üzem kapacitásbővítés, 100 új munkahely, 1,3 milliárd forint,
  2. Ceva-Phylaxia Oltóanyag-termelő Zrt.: vakcinagyártás, 1,63 milliárd forint,
  3. Poppe+Potthoff Hungária Gépgyártó Kft. a Poppe+Potthoff Hungária Real Estate Ingatlanhasznosító Kft.-vel közösen: járműmotor részegység gyártó kapacitásbővítés, 75 új munkahely, 562 millió forint
  4. Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. a SEISSENSCHMIDT Precision Components Fémfeldolgozó Kft.-vel közösen: emelőgép-gyártás és kapacitásbővítés, 200 új munkahely, 1,55 milliárd forint.  

A szerződéseket már alá is írták.

A frissen támogatott nagyvállalatok közül egyedül a német Poppe nem jutott még eddig magyar állami támogatáshoz. A kanadai Linamar 2008-ban, 2014-ben és 2017-ben is kapott pénzt, összesen 1,1 milliárd forintot. A francia Ceva-Phylaxia és a magyar Csaba Metál Öntödei Zrt. pedig korábban egy alkalommal költhetett magyar állami pénzt saját beruházására: előbbi 2010-ben 101 millió forinthoz, utóbbi 2015-ben 1,3 milliárd forinthoz jutott. 

A legtöbb támogatást, 8,1 milliárd forintot idén júniusban a Zoltek Vegyipari Zrt. kapta szénszálgyártásra. Ugyanerre a célra 2006 márciusában is „nyertek” 2,9 milliárd forintot.

A kezdetek, 2004 óta pedig összesen 445 milliárd forintnál jár a közvetlen kormánytámogatás, ebből mindössze 85,5 milliárd forintot nyertek el magyar tulajdonú cégek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Álomból valóság: sorozatgyártásba kerül a 775 lóerős villany-Audi

Álomból valóság: sorozatgyártásba kerül a 775 lóerős villany-Audi

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

Kásler szerint 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne a reális

Kásler szerint 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne a reális

Itt a Gundel-menza pályázata: az Orbán-kormány alakulása volt a referenciájuk

Itt a Gundel-menza pályázata: az Orbán-kormány alakulása volt a referenciájuk

Súlyosan megsérült egy magyar olimpikon

Súlyosan megsérült egy magyar olimpikon

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!