szerző:
hvg.hu

A világ utolsó kommunista diktatúrája 3000 milliárd eurót érő ásványi kincstömegen ül. Ezt a becslést a „Korea Resources Corporation” (Kores) dél-koreai kutatóintézet hozta nyilvánosságra egy, az ország parlamentje elé terjesztett jelentésben.

Az intézet szerint Észak-Korea ásványkincs potenciálja minimum 15-szörösen haladja meg Dél-Koreáét. A félsziget északi részén hatmilliárd tonnányi magnezit és kétmilliárd tonnás grafitkészlet rejlik a földben, továbbá 5 milliárd tonnányi vasérc. Aztán: hatalmas készletek vannak ritka földfémekből is, 17 olyan elemből, amelyeket eddig főleg Kínában hoztak a felszínre. Az adatok megbízható, tudományos ellenőrzése jelenleg lehetetlen Észak-Korea zártsága miatt. De az biztos, és kívülről is bemérhető, hogy a félsziget északi részén rengeteg olyan ásványi kincs rejtőzik a föld alatt, amelyek kulcsfontosságúak a modern technológiákban.

 A koreai félsziget derűsebb időszakában, a kilencvenes években és a kétezres évek elején a két Korea ügyesen bizniszelt, miközben „ádáz politikai ellenségnek” láttatták magukat. De aztán 2010 után egy katonai konfliktus következtében lanyhult az együttműködés. Elvben most sem lehetne semmi, hiszen Észak-Koreát szigorú nemzetközi szankciók sújtják az atomfegyver fejlesztés- és a rakétaprogram miatt. De az utóbbi hónapokban változott a helyzet, a kissé túlsúlyos, de Svájcban tanult, tehát a nyugati világot és médiát jól ismerő Kim Dzsong Un megtalálta a partnert, a hozzá sok mindenben hasonlító Donald Trumpban. Közben déli kollégájával is fenntartja a jó viszonyt.

 A jelek szerint, miközben látszatengedményeket tesz a fegyverkezés terén, nagyon ügyesen használja ki az amerikai dél-koreai versengést. Persze a döntő szó Kínáé: a hatalmas szomszéd, az Észak-Koreát a nehéz időkben is életben tartó szocialista testvér állam stratégiai, politikai és gazdasági érdekei határozzák majd meg, mekkora önállósága lehet ebben a játszmában Észak-Korea eddig ügyesen lavírozó diktátorának. (via Les Echos)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Drágult a benzin és a gázolaj

Drágult a benzin és a gázolaj

Kivezetik a melegvicceket a Family Guy-ból

Kivezetik a melegvicceket a Family Guy-ból

Kásler szerint 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne a reális

Kásler szerint 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne a reális

Rendőrt hívott Hadházy, mert nem engedik be az MTVA-hoz

Rendőrt hívott Hadházy, mert nem engedik be az MTVA-hoz

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Sokba kerülhet az országnak Macron engedékenysége a túlóraszabályok ügyében

Sokba kerülhet az országnak Macron engedékenysége a túlóraszabályok ügyében