szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Saját forrásból fizetnék a támogatást az állami hozzájárulás megvonása után, és olcsó hitel is szerepel a konstrukcióban. A szakértők szerint nem biztos, hogy piacképes a termék.

A Pénzcentrum szerezte meg a hitelintézet legújabb, még bevezetés előtt álló lakástakarékpénztári termékének leírását. A lakáskassza saját forrásából fizetett 5 százalékos támogatással kívánja pótolni a 30 százalékos állami támogatást, a minimális megtakarítási idő pedig 6 év lesz, amelynek végén fix 2,9 százalékos hitelhez juthatunk.

Az eddigi 10 százalék fölötti hozam helyett 1 százalék alattival kell beérniük az ügyfeleknek, így a termék fő vonzereje valószínűleg az olcsó hitel lehetősége lesz.

A Fundamenta vezérigazgatója már egy nappal a kormány bejelentése után leszögezte, hogy nem kívánja a pénztár lakás-előtakarékossági termékeit kivezetni a kínálatából. A 30 százalékos állami támogatás lehetővé tette a kihelyező pénzintézetek számára, hogy támogatás nélkül számítva akár negatív EBKM mellett ajánlják termékeiket, miközben a megtakarítók is jól jártak: az államnak köszönhetően 10 százalék körüli hozamokra tehettek szert.

Ezt  a terméket lehetetlen pótolni, a szakportál információi szerint az MNB jóváhagyásáró váró termék mindössze 0,1 százalékos betéti kamatot, valamint 0,5 és 0,74 százalék közötti EBKM-et ígér. A havi befizetett összeg esetén nincs 20 ezer forintos határ, 5 és 40 ezer forint között választható az összeg.

A minimális megtakarítási idő 111 hónap. A szerződési összegek határa max. 7, illetve 11 millió forint. A konstrukció legvonzóbb eleme az 5 százalékos kamattámogatás, amely a befizetett év végén az adott év megtakarításainak 5 százaléka, azaz a maximális, 40 ezer forintos havi megtakarítással számolva legfeljebb évi 24 ezer forint (az EBKM viszont ezzel együtt is 1 százalék alatti).

A szerződéskötési díj továbbra is a teljes szerződéses összeg egy százaléka. Abban az esetben is a szerződéses összegből számolják, ha az ügyfél valójában nem kíván a hitelfelvétellel élni, a megtakarítás pedig a teljes szerződéses összegnek csak egy bizonyos hányada, jellemzően kevesebb mint a fele.

Hitelfelvétel 2,9 százalékos fix kamatozással lehetséges, ez lenne tehát a legkedvezőbb fix kamatozású lakáshitel-konstrukció. A Pénzcentrum által megkérdezett szakártő szerint azonban az új konstrukció csak akkor lesz fenntartható, ha a Fundamenta csökkenteni tudja a költségeit.

A szakportál szerint elgondolkodtató, hogy bár a kormány 2018. október 16-án meglepetésszerűen szüntette meg az állami támogatás rendszerét, a birtokukba jutott konstrukciót a Fundamenta már október 21-én be kívánta vezetni, és csak az MNB engedélyeztetésére várnak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!