szerző:
hvg.hu

A 18 leányvállalat fele válaszolt az LMP társelnöke kérdésére, a cégek csupa jó célra adakoztak, de közben arra is figyeltek, hogy melyik alapítvány kihez köthető.

2017 áprilisában a HVG írta meg, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. 2016-ban több mint 500 millió forinttal támogatta a kormány egyik kedvenc civil szervezetét, a Békemeneteket is szervező CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt. Az MVM kommunikációs igazgatója – akit azóta menesztettek – nem sokkal később azt is kikotyogta, hogy a Nemzeti Kommunikációs Hivatal hagyta jóvá a támogatást. Most az is kiderült, hogy az MVM leányvállalatai is hasonlóképpen jótékonykodnak.

Az LMP társelnöke, Demeter Márta megkereste a cégcsoport 18 leányvállalatát, mert azt szerette volna tudni, hogy ezek a cégek milyen civil szervezeteket támogatnak. A leányvállalatoknak csak a fele válaszolt, a többieket beperelte a politikus, az eljárások még folyamatban vannak. A 9 cég válaszaiból viszont kiderült, hogy ugyan csupa jó célra adakoztak, de közben arra is figyelnek, hogy kinek a köréhez tartozik az adott szervezet vagy alapítvány – írja az Átlátszó.

Több esetben is előfordult, hogy egy-egy lányvállalat is ugyanannak a szervezetnek adakozott, mint az anyacég, így például jutott pénz az MVM-től a Lévai Anikó–Kövér László alapította Nemzetközi Gyermekmentő szolgálatnak, Hegedűs Zsuzsa Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítványának, a Rákóczi Szövetségnek, valamint az erdélyi és felvidéki médiafinanszírozó Határok Nélkül a Magyar Nyelvű Sajtóért Alapítványnak is.

A legjelentősebb civilszponzor az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., amely a legtöbb pénzt – évi félmilliárd forintot – a helyi energetikai szakgimnázium fenntartására adja, de támogatják a paksi dolgozókat segélyező alapítványt, a dolgozók sport és egyéb egyesületeit, illetve más karitatív törekvéseket. Jutott pénz azonban a Lezsák Sándor nevével fémjelzett lakiteleki Népfőiskola Alapítványnak is, amely 2010-ben 10 milliót kapott az atomerőműtől.

Emellett az erőmű évente több százmillió forinttal támogatja a környékbeli településeket a helyi tánccsoporttól a szomszéd falu nyugdíjas- és sportolói klubjáig, sőt, térségfejlesztési alapítványt is létrehozott. Utóbbiban kurátor Máté Péter korábbi szekszárdi fideszes képviselő, jelenlegi polgármesteri tanácsnok és Varga Nelli, Bács-Kiskun megyei fideszes közgyűlési tag.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A Fidesz félresikerült plakátjának szereplőivel üzent a Néppártnak Guy Verhofstadt

A Fidesz félresikerült plakátjának szereplőivel üzent a Néppártnak Guy Verhofstadt

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt  a rendőr enyhe büntetése

16 lövés a földön fekvő áldozatra – maradt a rendőr enyhe büntetése

Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát

Kitiltották a Parlamentből a Párbeszéd-frakció három munkatársát